На допомогу Україні партнери можуть виділяти 1% ВВП, це інвестиція і в їхню оборонну промисловість, – Мельник

Перший заступник міністра закордонних справ України Андрій Мельник заявив, що партнери можуть виділяти 1% свого валового внутрішнього продукту (ВВП) на допомогу нашій державі. Таким чином вони не лише підтримають Україну, а й інвестуватимуть у власну оборонну промисловість.

Відео дня

Про це Мельник сказав в інтервʼю проєкту шеф-редактора OBOZREVATEL Ореста Сохара «Орестократія» (щоб подивитися відео, доскрольте сторінку до кінця). Дипломат зазначив, що Україна має моральне право вимагати таких обʼємів підтримки, хоч комусь вони й можуть здаватися перебільшеними.

Для прикладу він порівняв військову допомогу Німеччини та Литви. Берлін виділив близько трьох мільярдів доларів на чатку війни, а також новий пакет на майже таку саму суму. Однак Вільнюс із початку повномасштабної війни виділив Україні понад мільярд доларів. Ця сума менша, ніж у Німеччини, однак перевищує 1,5% від ВВП Литви.

«Держава, яка не є найбільшою і найсильнішою економікою, але вони цей крок зробили, якщо б цей крок зробили всі інші наші партнери, то це можна порахувати. Від Німеччини ми могли б сподіватися на 36 мільярдів, це якраз 1 відсоток від їхнього ВВП. Сполучені Штати Америки понад 200 мільярдів доларів і так далі. Якраз цей обсяг відповідав би насправді тому виклику, який стоїть перед нами», – каже Мельник.

Заступник глави МЗС зазначив, що Росія запускає свій військово-промисловий комплекс і, за різними оцінками, може вийти на нові потужності, виробляючи ще більше зброї.

«Вони зможуть мобілізувати більше і таким чином попереду у нас величезні виклики, тому наші друзі, наші союзники в Європі, в Штатах повинні усвідомлювати, що йдеться не лише про конкуренцію мільярдними сумами, але знову ж таки мова має йти про десятки та сотні мільярдів», – наголосив дипломат.

Він додав, що допомога партнерів не є подарунком Україні, адже таким чином вони також інвестують в оборонну промисловість своїх країн, нарощуючи обсяги випуску необхідного озброєння.

«Це те, про що нам потрібно відверто говорити з усіма, пояснювати. Пояснювати німцям, американцям, британцям, що так, це великі суми, так, вони звучать для багатьох, як виклик і як те, що ми забагато від них хочемо, але йдеться про вимір і масштаб цієї війни, а вона є співмірною, на жаль, із тим, що ми пережили 80 років назад, коли на території України вирували найбільші битви цієї страшної війни. І Україна найбільша жертва. Тому цей досвід він для нас є досі живим і болючим, і цей аргумент – він повинен працювати. Ці держави пояснять своєму суспільству, що допомогти Україні не в 5, а в 10 разів більшими сумами це те, що відповідає їхнім безпосереднім національним інтересам», – резюмував заступник міністра.

Як повідомляв OBOZREVATEL, Польща за час після початку повномасштабної війни вже надала Україні допомогу на суму в 11 млрд євро. Це 2% ВВП країни.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі Obozrevatel та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело

Новости Украины