На випадок повного знеструмлення кропивницьке відділення гемодіалізу може працювати автономно тиждень

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Суспільне Кропивницький

На випадок повного припинення подачі електроенергії міське відділення гемодіалізу у Кропивницькому готове працювати автономно сім днів. Про це Суспільному розповів завідувач відділення гемодіалізу Сергій Тельний.

Гемодіаліз – це процедура лікування ниркової недостатності, при якій відбувається очищення крові на діалізному апараті. Зменшення кількості чи часу процедур негативно позначається на стані здоров’я хворого, говорить Сергій Тельний.

Тричі на тиждень в кропивницький центр гемодіалізу на процедуру очищення крові приходять 75 хворих на хронічну ниркову недостатність. Дворазовий діаліз це повільна смерть, говорить завідувач відділення. "Людина довго без цієї процедури жити не може. Пацієнти, які були на двох разовому гемодіалізі – вони були середнього ступеня важкості і важкі, зараз вони всі в задовільному стані".

Олег Нежурін приїхав в Кропивницький з Харкова. Каже, від початку вторгнення Росії в Україну отримувати гемодіаліз там було неможливо. "В нас не було розхідного матеріалу, не підвозили, були постійні обстріли, і я з сім'єю виїхав. Тут ходжу на діаліз тричі на тиждень. Тривалість однієї процедури мінімум чотири години".

Гемодіалізне відділення працює в три зміни з 6:00 до 23:00. Електрика тут була відсутня підчас масованих атак, сказав завідувач. У зв'язку з цим ухвалили рішення — скоротити пацієнтам діалізну сесію. "Враховували стан пацієнта, враховували моменти логістики. Скорочення сесії було не більше, як на 30-40 хвилин. Кількість сесій не скорочували".

За словами завідувача відділення, тоді всі гемодіалізні апарати працювали на дизельному генераторі, який під’єднаний до системи і автоматично вмикається під час відключення електроенергії. "Генератор може чотири-п'ять годин безперебійно працювати, потім 15-20 хвилин техогляд і далі знов включаємо на чотири-п'ять годин".

Процедура гемодіалізу неможлива без води. На добу потрібно на обслуговування відділення 12 кубів води, пояснив Сергій Тельний. Водопостачання у відділенні централізоване. У разі аварійного відключення воду підвозять з водоканалу.

Що відомо

  • Зменшення кількості процедур гемодіалізу можливе за умов повного припинення подачі електроенергії понад сім днів, говорить керівник департаменту охорони здоров’я Олег Рибальченко. "Чисельність цих процедур може бути скорочена до двох на тиждень. Відповідно, пацієнту це повідомляється. Відбираються ті пацієнти, стан яких може бути переведений на інший режим гемодіалізу і гемодіафільтрації".
  • В Кіровоградській області шість лікарень надають послуги гемодіалізу.

Новости Украины