Новими депутатами Чернігівської облради стали Іван Чаус, Валентина Дзюба та Валентина Мельник: що відомо

За інформацією: Суспільне Чернігів.

ФОТО: Суспільне Чернігів

В Чернігівській обласній раді з’явилися троє нових депутатів. Це Іван Чаус від фракції "Слуга народу", Валентина Дзюба та Валентина Мельник від фракції "Батьківщина". Вони замінили раніше виключених — Віталія Свириденка, Сергія Пащенка та Галину Синявську. Нових депутатів обрали за списком, які найбільше отримали голосів під час виборів у 2020 році.

Про це стало відомо 27 вересня під час сесії Чернігівської обласної ради.

Сесія Чернігівської облради. ФОТО: Суспільне Чернігів

Скласти мандати намагалися ще двоє депутатів — Олександр Козик із фракції "Європейська Солідарність" та Григорій Данько із фракції "Наш край". Достатньо голосів не вдалося зібрати. Як повідомив Григорій Данько Суспільному, він часто перебуває за кордоном і не може виконувати свої депутатські обовʼязки.

"Запропонували ще два роки тому, до повномасштабної війни. Я заключив контракт, щоб готувати збірну команду Польщі. Я виїжджаю, приїжджаю і фізично мені важко. Я вже четвертий строк є депутатом. Я вже прошу, щоб відпустили. Мені фізично важко".

Григорій Данько із фракції «Наш Край». ФОТО: Суспільне Чернігів

Олександр Козик перебуває за кордоном разом із сім'єю понад рік, сказав у коментарі Суспільному голова фракції "Європейська солідарність" Олександр Мисник.

"Він прийняв рішення, бо не може виконувати свої депутатські функції. Його рішення я вважаю правильним. Це все на совісті депутатів, я всіх просив, щоб проголосували, бо людина не може бути депутатом", — сказав Олександр Мисник.

Голова фракції «Європейська солідарність» Олександр Мисник. ФОТО: Суспільне Чернігів

Що відомо про виключення з Чернігівської облради Віталія Свириденка

Віталій Свириденко написав заяву про звільнення. 6 червня під час сесії Чернігівської обласної ради "за" звільнення Свириденка проголосували 35 із 44 присутніх депутатів. Голова фракції Дмитро Іванов відмовився тоді повідомляти причини, з яких колега складає повноваження, назвав це особистою справою Свириденка.

6 червня депутати також намагалися підтримати ще два проєкти на звільнення від двох депутатів — Олександра Козика із фракції "Європейська Солідарність" та Григорія Данька із фракції "Наш Край". Достатньо голосів тоді не вдалося зібрати.

З ліва на право: Віталій Свириденко, Олександр Козик, Григорій Данько. ФОТО: Суспільне Чернігів

Що відомо про виключення з Чернігівської облради Сергія Пащенка та Галини Синявської

Сергія Пащенка та Галину Синявську з Чернігівської облради за рішенням територіальної виборчої комісії виключили застосувавши щодо них правило імперативного мандату. Імперативний мандат – це інститут правової та політичної відповідальності депутата за свою діяльність перед виборцями й партією та право відкликання депутата виборцями/партією, якщо він не виконує їхньої волі. Він протиставляється вільному депутатському мандату, який існує в практиці більшості країн розвинутих демократій та надає депутату багато привілеїв і свободу дії.Цю інформацію Суспільному підтвердив голова Чернігівської обласної ТВК Юрій Конопля.

Подання на заміну цих двох депутатів зробили ще у 2022 року, проте за словами Коноплі "деякі члени комісії саботували її роботу і комісія не збиралася протягом певного часу". Зібрати кворум та ухвалити рішення про виключення вищезазначених депутатів вдалося ввечері 29 серпня.

"Цьому передувало те, що на конференції обласного осередку партії "Батьківщина", яка відбулася ще у листопаді 2022 року, де вони відкликали цих депутатів за народною ініціативою зі складу Чернігівської обласної ради. Це рішення вони передали нам. І ми ухвалили на підставі цього рішення обрання двох наступних депутатів за списком".

Пащенку і Синявській повідомили про те, що буде засідання, де розглядатимуть питання про позбавлення їх мандатів і обрання замість них інших. Однак Пащенко не вийшов на зв’язок, а Синявська погодилася на розгляд питання без її участі.

Новости Украины