Нововоскресенське на Херсонщині: що відбувається у селі за місяць після звільнення

За інформацією: Суспільне Херсон.

Будинок культури в Нововоскресенському на Херсонщині до і після повномасштабного вторгнення Росії в Україну Фото: надали місцеві жителі

Місяць, як село Нововоскресенське Нововоронцовської селищної громади на Херсонщині звільнили від військових РФ. Життя на селі відновлюється повільно і почасти людям доводиться лагодити все самим, розповів Суспільному місцевий житель Микола.

Нововоскресенське звільнили з 4 на 5 жовтня. Під окупацією село було пів року. За цей час, розказує Микола, кілька селян померли від хвороб, а деякі — від осколкових поранень снарядами.

"У мене батька ранило влітку. Сильно пошкоджений будинок. Фактично, пів будинку немає. Зруйнованих будинків у селі багато. У когось менше, а у когось вже не підлягають відновленню", — говорить чоловік.

Микола каже, село потроху відновлюється, але все роблять люди власними силами.

"У селі багато руйнувань. Поки ніякої допомоги ми не отримували. Село ніби й звільнили, але, фактично, влади нашої так і не має, досі лише армія. Тим більше Нововоскресенське, це одне з найбільших з деокупованих сіл та знаходиться в степовій зоні", — розповів чоловік.

Зруйнований будинок культури у Нововоскресенському на Херсонщині, листопад 2022 Фото: надали місцеві жителі

Люди почали повертатися у село. Зараз десь 500-550 людей. До війни мешкало близько 1600. У селі відсутня електроенергія і газопостачання, бо пошкоджені лінії та водогін. Підвозу газу в балонах немає, розказує Микола.

Школа у Нововоскресенському на Херсонщині до повномасштабного вторгнення Росії в Україну Фото: надали місцеві жителі

Найбільшої руйнації, за його словами, зазнали школа і будинок культури. До війни у школі навчалося близько 100 учнів. Це діти не тільки з Нововоскресенського, а й з села Петропавлівка. Дітей підвозили шкільними автобусами.

Зруйнований клас у школі у Нововоскресенському на Херсонщині, листопад 2022 Фото: надали місцеві жителі

Наразі в області, за даними ОВА, деокуповано 88 населених пунктів. У коментарі Суспільному перший заступник голови обласної військової адміністрації Вадим Гулько, розповів, що намагаються розв'язувати проблеми всіх деокупованих сіл: відновлювати електрику, газ, водопостачання.

"Так підключення і відновлення цих джерел життєдіяльності просувається не так швидко, як би хотілося. Через активні бойові дії в деокупованих селах пошкоджено по суті всі лінії електропередач і просто перебиті всі лінії газопроводу. Проте до людей все це повертається. Ми тільки от два останні тижні під'єднали шість населених пунктів до електроенергії і не зупиняємося в цьому", — сказав Гулько.

Новости Украины