Окупаційна влада заборонила обіг гривні на лівому березі Херсонщини: як виживають місцеві жителі

За інформацією: Суспільне Херсон.

Фото: УНІАН

На лівобережжі Херсонської області окупаційна влада з початку 2023 року заборонила обіг гривні. Місцеві жителі обмінюють запаси гривні на рублі, або шукають точки, де можна перевести в готівку картки українських банків. Експерти кажуть, що відсутність гривні погіршить стан людей, які тимчасово живуть в окупації. Детальніше про ситуацію з гривнею на лівому березі Херсонщини знають кореспонденти Суспільного.

Валентина, яка живе у Каховському районі, 2 січня розрахувалася за хліб у місцевому магазині гривнями. Жінка каже, що українська валюта в обігу поки є, а от зняти її з картки проблематично.

"Зі зняттям готівки уже давно ситуація дуже погана. Ще до нового року зняти гроші з картки було дуже проблематично, лише через знайомих. Так вільно як це можна було зробити скажімо влітку такого давно вже немає", — говорить жителька Новокаховської громади Валентина.

У Скадовську товари в магазинах можна купити тільки за рублі – розповідає місцевий житель Сергій. Якщо раніше цінники були подвійні – і у гривнях і у рублях, то зараз лише у рублях, говорить чоловік.

"Люди обмінюють свої запаси гривні на рублі й таким чином купують собі продукти першої необхідності. Але курс зробили такий, що він дуже не вигідний. Він вигідний тільки росіянам. Тобто по факту вони грабують місцеве населення таким чином", — каже Сергій.

Міський голова Скадовська Олександр Яковлєв говорить, що гривня дійсно заборонена у місті, немає і терміналів. Розрахуватися нею можна хіба що на ринку.

"Бо знаю, що магазини познімали цінники в гривнях, але гривню ще до кінця грудня брали. В деяких точках вже не брали в кінці грудня. Говорили, що заборонено, але були точки, які брали гривню", — розповів Скадовський міський голова.

Хочуть й надалі розраховуватись гривнею жителі Каховського району – говорить начальник Каховської міської військової адміністрації Віталій Немерець. За його словами, гривні в обігу стало менше, але зовсім вона не зникла, є складнощі з переводом її у готівку.

"Кожна торговельна точка чи якийсь об'єкт, який надає послуги, на свій страх і ризик бере гривню. Але не всі. Хтось (одиниці) кажуть, що нам узагалі простіше закритися, почекати тиждень там якийсь без роботи, щоб зрозуміти, наскільки це там можливо чи неможливо далі розрахуватися гривнею", — каже начальник Каховської МВА Немерець.

Директор Причорноморського центру соціальних та політичних досліджень Олександр Мошнягул говорить, що окупаційна влада дійсно дотрималась своєї обіцянки й з початку року гривня заборонена на окупованих територіях. Але виведення гривні з обігу є питанням виживання людей. Адже багато людей не мають роботи, а соціальні виплати від росіян є незначними.

"Тому це виключно такий політичний крок аби посилити свій окупаційний режим. Він не має жодного відношення до економічного розвитку, до питань соціального захисту. Тому це треба так і сприймати", — розповів Олександр Мошнягул.

Знищення атрибутів української державності росіяни декларують як адаптацію до російського законодавства, говорить Мошнягул. Він переконаний, що насправді вивід гривні з обігу значно погіршить ситуацію для людей.

Що відомо

  • Так званий "голова Херсонської обласної адміністрації" Володимир Сальдо 23 травня видав указ про бівалютну зону в області – одночасно із гривнею ходитиме російський рубль.
  • Радник голови Херсонської військової адміністрації Сергій Хлань написав, що заяви самоназваний "влади" Херсонщини про введення в обіг рубля в області, як другої валюти, є провокацією з боку колаборантів і жителі Херсонщини будуть проти таких дій.
  • Призначена російськими військовими так звана "влада" Каховки планувала ввести на території району російські рублі з 1 травня, про що "голова Каховського адміністративного району" Леонтьєв видав розпорядження.
  • Окупаційна влада Херсонщини оголосила, що до 31 грудня 2022 року припинить обіг гривні. Потім — лише рубль. До цього дня розрахуватися за товар в магазині карткою українського банку буде можливо, але з кожним днем таких магазинів менше.
  • Заборона української гривні у магазинах та громадських місцях з 1 січня на окупованій території Херсонщини має виключно політичний характер, і не має жодного відношення до економіки чи соціального захисту. Про це Суспільному розповів директор Причорноморського центру соціальних та політичних досліджень Олександр Мошнягул.

Новости Украины