Операція на серці без розтину: як у Рівному хірурги опановують цей метод та кому вже допомогли

За інформацією: Суспільне Рівне.

Операція на серці. Фото: Суспільне Рівне

Операцію провели в обласній лікарні під керівництвом харківського колеги Ігоря Полівенка, який проводить операції на серці та судинах без хірургічного втручання.

"Було двоетапне втручання. Це важкий пацієнт з ішемічною кардіопатією. Зараз у нього кровопостачання у серці відновлено, сподіваємось і клінічно все буде покращено",— розповів лікар з Харкова.

Зі слів Лариси Черначук, новий досвід допоможе у лікуванні пацієнтів із вродженими та набутими вадами серця:

"Учора вперше в нашій області провели імплантацію оклюдераСпеціальний пристрій, за допомогою якого можна закрити аномальний отвір в міжпередсердній перегородці. Це своєрідна латочка, яка ставиться на місце дефекту. Являє собою два сітчастих диска, які заповнені тонкими нитками і з'єднані між собою.. Вроджена вада серця була у жінки — дефект міжпередсердної перетинки. Ми їй імплантували пристрій, який закриває цей дефект. Ми прогресуємо: з'явились нові методи лікування, новий інструментарій, впровадження таких методів, що дає можливість важким пацієнтам допомагати менш інвазивним методом і повернути їх до якісного, нормального життя".

Ігор Полівенок додав:

"Моя місія тут — допомогти колегам у складних втручаннях. Також у нас є досить непоганий досвід лікування кардіогенного шоку в Харкові, тому я поділився нашими напрацюваннями у лікуванні такої патології, пов'язаної з гострим інфарктом міокарда".

Пацієнт, якого прооперували, Іван Павлюк з Львівщини розповів, що хоче якнайшвидше відновитися після операції й щоб проблеми із серцем залишились в минулому.

"Дуже добре себе почуваю. Лікарі — прекрасні. Можна сказати, що я ще такого не видів", — зазначив чоловік.

Пацієнт Іван Павлюк. Фото: Суспільне Рівне

Лариса Черначук підсумувала, що нині кількість хворих із серцево-судинними захворюваннями на Рівненщині збільшилась. Однією з причин назвала стрес через війну:

"Прогресує гіпертонія, виникло багато інфарктів. Причому це інфаркти у молодих людей. Прогресує цукровий діабет. Дійсно з'явилося багато молодих пацієнтів, яким потрібно допомагати такими методами лікування. Коли я починала працювати, середній вік пацієнтів з інфарктом міокарда складав 60 років. Зараз у нас є пацієнти 32, 34, 40 років".

Новости Украины