Переховувався та викладав англійську українським студентам. Історія американця в окупованому Херсоні. СУСПІЛЬНЕ | ЛЮДИ

За інформацією: Суспільне Херсон.

Херсон, професор американського університету Тімоті Моралес. Фото: Тімоті Моралес

Професор американського університету Тімоті Моралес всю окупацію був у Херсоні. Хотів з родиною виїхати у перший день, але не вдалося. У квітні чоловіку вдалося евакуювати родину на захід України. У Херсоні залишився сам, адже з американським та британським паспортами, проїхати всі російські блокпости було майже не можливо.

За словами чоловіка, у перший день вторгнення РФ в Україну, він з колишньою дружиною, дочкою та іншими членами родини виїхали з Херсона до Зеленівки.

"Думали дістатися до Миколаєва через Бериславське шосе, але коли доїхали, уже йшли бої між українськими військовими та росіянами. Якби не було дітей, я б спробував, але моїй доньці 10 років і в неї чотирирічна кузина. Тому ми не стали ризикувати", — каже Тімоті.

Професор американського університету Тімоті Моралес з дітьми. Фото: Тімоті Моралес

В Україну американець приїхав викладати англійську за освітньою програмою 19 років тому. 17 з них жив і працював у Херсоні. В окупації Тімоті продовжував викладати онлайн — студентам, які жили у Харкові, Києві, Одесі та закордоном.

"Багато людей мені пропонували допомогу. Не лише родина, а й друзі та мої студенти зі всього світу. Питали, що передати. Але проблема в тому, що десь з кінця квітня Херсон повністю заблокували і передати туди щось із західних країн було неможливо", — розповів чоловік.

Професор американського університету Тімоті Моралес з донькою. Фото: Тімоті Моралес

У Херсоні Тімоті доводилось переховуватись. На вулицю чоловік майже не виходив. Одного разу російські військові з обшуком прийшли до нього додому.

"Я відкрив двері. Солдати зайшли у дім. До того часу я вже сховав свої документи, гроші і мобільний телефон. Вони спитали, де мобільний. Я сказав, що його вкрали. Спитали, де документи, я сказав, що вкрали теж. Вони спитали, хто я за національністю. Я сказав, що ірландець. У мене два паспорти: американський та британський. Я подумав, що ірландець — це найбільш безпечне та англомовне, що міг обрати", — каже американець.

У день звільнення Херсона, згадує Тімоті, сидів і дивився у вікно. Вдома не було електроенергії та води.

"На той час я три дні не бачив російських військових та машин з прапорами РФ. Аж раптом я побачив авто з маленьким українським прапорцем. Спочатку подумав, що це хтось один дуже сміливий прорвався у місто. Але слідом за ним їхала вантажівка з великим прапором України та військовими ЗСУ у кузові. Так я дізнався, що Херсон звільнили", — розказав чоловік.

Зараз Тімоті знаходиться в Одесі. Тут вперше за останні чотири роки почав викладати офлайн. Його першими учнями стали батько та син, які виїхали з Херсона.

Новости Украины