«Перешкоджання спостерігачам, підозри у фальсифікації, СМС із закликами не йти на вибори» — ОПОРА підбила підсумки виборчого дня

Отже, вибори міського голови відбулися. Сьогодні координатор Громадянської мережі ОПОРА Костянтин Донченко спільно з заступником начальника Управління Національної поліції Максимом Ахрамєєвим розповіли по перебіг виборчого дня. Загалом, порушень було значноменше, аніж під час першого туру голосування, втім вони таки мали місце.

Від самого ранку були зафіксовані випадки, коли людям приходили СМС повідомлення із закликами не йти на вибори. «Не йдіть на дільницю! На отримавши продуктові набори чекає поліція» ( стилістика повідомлення збережена). Всі абоненти отримали повідомлення одночасно – о 7:30.

На кількох дільницях люди фотографували заповнені бюлетені, дехто навіть не знав, що за це передбачена відповідальність .

Один з полтавців намагався отримати бюлетень , пред’явивши паспорт у додатку «Дія» на мобільному телефоні. При цьому він посилався на Постанову ЦВК 365 . Члени ДВК відмовили громадянинові, оскільки не мали технічних засобів для перевірки Е- паспорта виборця та отримання даних з реєстру МВС, як того вимагає Постанова ЦВК 365.

Курйозний випадок стався на дільниці 531145 ( вул. Соборності , 67). Там літній чоловік відмовився знімати медичну маску, аби члени ДВК могли його ідентифікувати за документами. Полтавець мотивував це ризиком для власного здоров’я. Втім, члени ДВК йому все одно відмовили у видачі бюлетеню. Чоловік обіцяв поскаржитися на представників комісії.

« До Національної поліції надійшло 48 заяв та повідомлень, на які поліція відреагувала. Більшість з цих повідомлень та заяв стосовно надходження до громадян смс повідомлень. Ранок розпочався з того, що не відчинилася вчасно одна з дільниць – не було кворуму, бо не з’явилися деякі з членів комісії. По даному факту триває перевірка і буде прийнято рішення щодо кваліфікації справи. О 9:58 дільниця була відкрита і працювала. Також було повідомлення про пошкодження шин у одного з учасників перегонів. Особу злочинця було встановлено, йому буде оголошено підозру. Близько 400 поліцейських забезпечували порядок у місті. В цілому , вибори пройшли без масових грубих порушень» — Максим Ахрамєєв.

Источник

Новости Украины