Підготовка до опалювального сезону, бюджет Буковини та житло для ВПО — інтерв’ю з начальником Чернівецької ОВА

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Руслан Запаранюк. Суспільне Чернівці

Чернівецька область у разі екстрених ситуацій готується прийняти до 50 тисяч вимушених переселенців взимку. Наразі ремонтують будівлі, де їх можна буде розмістити. У жовтні в області планують відкрити два пункти пропуску на кордоні з Румунією, щоб розвантажити інші КПП з кілометровими чергами із вантажівок.

Про роботу КПП, підготовку до опалювального сезону та бюджет у наступному році — в інтерв’ю Суспільного з начальником Чернівецької ОВА Русланом Запаранюком.

— Яким буде опалювальний сезон для області цього року? Що робиться на випадок екстрених ситуацій?

— Опалювальний сезон, який наближається, буде достатньо непростим. Ми всі готові, всі процеси щодо підготовки контрольовані. У нас є понад 674 котельні, якими постачаємо тепло. Пропрацьовуємо механізми заготівлі вугілля та дров, які необхідні для нашої області для всіх закладів. Також перевірили забезпечення електрогенераторів, які, можливо, будуть потрібні в разі екстрених випадків.

— Ви кажете про електрогенератори — їх докуповували чи достатньо було попередньої кількості?

— Раніше закупили достатньо велику кількість і вони є в наявності. Їх перевірили чи працюють.Також протягом останніх кількох місяців отримали декілька десятків генераторів від гуманітарних місій. В екстрених випадках вони будуть використовуватися.

На сьогодні міжнародна місія взяла на себе зобов’язання замінити приблизно 20 котлів. Це в тих установах, де будуть проживати вимушені переселенці нашої області.

Чи зроблять це до початку опалювального сезону?

— Є ймовірність, що не встигнемо зробити всі додаткові заходи, які потрібні для запуску котлів. Але це додаткові заходи, не основні.

— Скільки зараз закладів, соціальних установ перевели на твердопаливні котли чи на дрова?

— Все, що стосується наших районів — десь 95% всіх закладів забезпечені та опалюються твердопаливними котлами.

Ми область, де є доступ до лісового ресурсу, який можна використати на користь і для економії енергетичних ресурсів, які є більш дороговартісними зараз.

Зараз триває підготовка до відкриття КПП "Дяківці" та "Красноїльськ". Якою буде робота цих пунктів пропуску?

— Наразі завершують роботи в пункті пропуску "Красноїльськ". КПП "Дяківці" відстає по готовності на кілька відсотків. Згідно кошторисної документації, ці два пункти пропуску мали працювати тільки для легкового транспорту, пішого переходу та з можливістю пропускати автобуси і транспорт до 3,5 тонн.

На сьогодні "Красноїльськ" готовий приймати пішоходів, легковий транспорт і транспорт вагою понад 7,5 тонн. Попередня конструкція самого пункту пропуску з румунської сторони є дзеркальною — можуть приймати пішоходів, легкові автомобілі та машини навантажені до 3,5 тонн. На останній зустрічі з румунською стороною поговорили про перелаштування на важковаговий транспорт. Вони опрацьовують це питання.

Руслан Запаранюк. Суспільне Чернівці

Якщо повертатися до роботи обласної військової адміністрації чи були перевірки департаментів та які результати?

— У нас є перевірки аудиторів. Це наші внутрішні перевірки щодо поточної діяльності двох департаментів, двох напрямків. У нас є перші результати. Згідно з ними, мають відбутися заходи щодо усунення виявлених недоліків та порушень.

Які це департаменти?

— Це апарат обласної адміністрації. Також завершується аудит управління агропромислового комплексу. Наприкінці жовтня очікуємо аудиторської перевірки щодо департаменту капітального будівництва.

Які порушення виявили?

— Є там ряд порушень і недоліків. Після завершення та узагальнення, я думаю, будемо робити певні висновки.

Чи є наразі кандидатури на посаду директора департаменту охорони здоров’я?

— Так, є приблизно троє кандидатів, яких ми зараз розглядаємо.

Хто ці люди?

— Лікарі.

З області?

— Так.

Ви вже проводили з ними співбесіди?

— Так, попередньо провели з ними співбесіди. Називати прізвища зараз недоречно. Можливо, людина змінить свою думку або змінимо думку ми.

Чи є наразі кандидатури на голову Дністровської та Вижницької районних адміністрацій?

— Так, є. Теж в стадії узгодження. Я думаю, що невдовзі вже будемо бачити кандидата, якого погодять.

Наразі на посаді ще залишається голова Чернівецької РДА Дмитро Козарійчук, чи влаштовує вас його робота, чи залишеться він на посаді?

— Ми приглядаємося до якості робіт кожного з працівників. Кожного, хто займає керівну ланку. Включно з очільником Чернівецької РДА. Якщо будемо вважати, що керівники не готові працювати з нами в одному темпі, то ми змінимо таких людей на тих, хто буде працювати ефективно.

Які темпи мобілізації в області?

— Показники в рамках виконання. Ці плани складаються пропорційно до своїх нормативів. Усе виконується.

В квітні ТРО привезла в Чернівці трофейний танк. Чи знаєте, що наразі з ним?

— Мене проінформували. Вважаю, що це хороший випадок, якщо наші хлопці забрали той танк, привезли сюди та відремонтували. Він використовується за призначенням.

Тобто, його віддали в зону бойових дій?

— Ні, він використовується за трохи іншим призначенням.

Танк на Буковині зараз?

— Він використовується в навчаннях.

Трофейний російський танк, який доставили у Чернівці у квітні 2022 року. Facebook/Черінвецька ОВА

Раніше в інтерв’ю виданню "Молодий буковинець" ви говорили, що планується налагодження постачання процесу гуманітарної допомоги. Що для цього робиться?

— Ми працюємо з усіма гуманітарними штабами і з усіма волонтерами, які у нас перебувають. Десь в нас є спільна координація. Відкриття окремого штабу зараз обговорюється, наскільки це зараз потрібно. Волонтери налагодили роботу самостійно, тому треба прийняти рішення, чи потрібно додатково вносити корективи в цей процес.

Чи буде відновлюватися робота гуманітарного штабу “Олімпія”?

— Ні, на самій Олімпії не буде відновлюватися робота гуманітарного штабу. Це, можливо, буде, але в іншому місці.

Які наразі діють гуманітарні штаби, зокрема, саме від обласної адміністрації?

— Штабу від військової адміністрації немає. В нас є злагоджена координація між волонтерами та штабами.

— Яким планується бюджет області на наступний рік, чи доведеться економити?

— Плануємо, що бюджет 2023 року буде плюс-мінус такий же, як цього року. Плануємо попрацювати з бізнесом, аби він проявляв себе більш активно, працював, виходив з тіні. Працюємо з підприємствами щодо державної програми надання грантів. Вона передбачає створення робочих місць. У нас багато підприємств користуються такими програмами.

Ви кажете, що бюджет буде приблизно такий же, як цьогоріч. Все ж таки, як це зробити, якщо воєнний стан немає таких надходжень, немає таких асигнувань з державного бюджету. Ми бачимо, що впродовж пів року в області не розвинулись індустріальні парки чи великі підприємства, які б могли сплачувати податки. Є трохи конкретніші плани щодо наповнення бюджету?

— Є достатньо потужних підприємств, які переїхали до нас на Буковину. Зараз вони тільки розгортаються. Я надіюсь, що ті плани, які ми перед собою поставили здійсняться. Компанії розгорнуться, наберуть людей і будуть працювати на повну потужність. Це і є додаткові механізми та ті джерела наповнення бюджету, які, можливо, спрацюють і дадуть можливість вийти на рівень цього року.

Переселенці, які прибули в Чернівці на евакуаційному потязі навесні 2022 року. Суспільне Чернівці

— Як область працює щодо розміщення переселенців взимку?

— Для наших переселенців працює гаряча лінія. Тобто, кожен, хто приїжджає в область, може звернутись туди. Очікуємо додатково нову хвилю, бо починається холодний період. У прифронтових зонах, де повністю зруйнована інфраструктура, люди не мають можливості перезимувати в нормальних умовах. Ми чекаємо, що вони приїдуть до нас, ми їх запрошуємо.

Скільки переселенців область зараз може прийняти?

— Наразі за 2-3 дні можемо додатково облаштувати 2 500 ліжок. За нашими підрахунками, найближчим часом — до 10-15 днів можемо розгорнути ще 2 500-3000 тисячі ліжок. І ще є можливість пропрацювати розміщення приблизно 40-50 тисяч людей. Це загально.

На початку повномасштабного вторгнення людей, які приїжджали з інших регіонів, селили у садочках і школах. Зараз розпочалось очне навчання. Яка альтернатива є цим закладам?

— У цьому допомогають громади. У нас є заклади, пансіонати, інернати, які ще не заповнені на повну потужність. Там є можливість додатково поселити вимушено переселених осіб. Якщо брати загальну кількість, то приблизно 86% всіх переселенців, які перебувають в області, поселені в приватний сектор.

Чи буде область будувати житло для вимушених переселенців?

— Раніше виділили дві ділянки для розміщення вимушено переселених осіб. Одна з них розташована в районі Вижниці. Там буде модульне містечко. Перші кроки зроблені: земля виділена, встановлені два зразки модульних будиночків. Роботи виконуються за фінансуванням японської благодійної організації.Там земельна ділянка може вмістити приблизно до 110 модульних будиночків. Це приблизно 250 людей ми змогли б розмістити.

Модульне містечко буде і в Чернівцях. Місто виділило для цього земельну ділянку. Її готують.

— Чи будуть переобладнювати приміщення, які є в області під житло для людей з інших регіонів?

— Є приблизно 30 об'єктів, які відремонтують для проживання вимушено переселених осіб. Я думаю, що за 1,5-2 місяці ці процеси, можливо, будуть завершені.

Яка загальна вартість ремонтів в цих об'єктах і чи є на це гроші?

— Ми в пошуках грошей. Відпрацьовуємо бюджет і вишукуємо можливості виділення фінансування — це одна з перших задач.

Куди звертатись вимушеним переселенцям, які приїхали на Буковину. Чи працює гаряча лінія так, як раніше працювала?

— Гаряча лінія працює як раніше. На сайті Чернівецької обласної військової адміністрації вказаний номер телефону. Є відповідальні чергові, які чергують на гарячій лінії цілодобово.

Кожне звернення фіксується і направляється до відповідних служб або в заклади, де можуть надати допомогу переселенцям.

Склад підприємства Yakaboo, яке релокувалося в область у травні 2022 року. Суспільне Чернівці

Окрім пунктів пропуску і підготовки до опалювального сезону, які зараз головні завдання ще є?

— Ми пропрацьовуємо можливість транскордонної співпраці з румунською стороною і запуску в найближчий час пункту пропуску "Шепіт" та "Руська" — це зі сторони Путили. Розуміємо, що навантаження на наші пункти пропуску, такі як "Дяківці" та "Красноїльськ", та наш основний пункт "Порубне", не зменшиться.

Також працюємо для облаштування місць проживання для ВПО, з релокованим бізнесом, щоб він приїхав сюди, став на ноги та міг працювати.

— Зараз, за вашими спостереженнями, релокованих підприємств стає більше?

— Ці темпи в якийсь період трохи зменшились, але ми все ж таки відчуваємо попит. Буковина має попит, звернення не зупинились. Бізнес, все ж таки, переїжджає до нас. І якщо раніше він переїжджав, просто відкрив склад, привіз товари, обладнання, то зараз підприємства працюють над тим, щоб розгорнутись, почати своє виробництво тут.

Скільки підприємств перереєструвались на Буковині, щоб сплачувати податки до місцевого бюджету?

— Є приблизно сто десять підприємств, які переїхали. Але не можемо говорити, що всі вони перереєструвались.

Що відомо

  • 13 липня 2022 року стало відомо, що президент Володимир Зеленський призначив головою Чернівецької ОВА банкіра Руслана Запаранюка. Він був керівником Чернівецької обласної філії Ощадбанку, йдеться на сайті YouControl. На минулих місцевих виборах балотувався до обласної ради від партії "Єдина Альтернатива", від якої обраний міський голова Чернівців Роман Клічук.
  • 14 вересня Руслан Запаранюк представив першу заступницю Альону Атаманюк, а також заступників Олександра Янкова та Андрія Кучерявого. На погодження ще двох заступників очікують.

Новости Украины