«По сусідству» з військовими РФ: як пережили окупацію у прихистку для бездомних в Херсоні

За інформацією: Суспільне Херсон.

Херсон, прихисток для бездомних. Фото: Суспільне Херсон

З перших днів війни у Херсонському Центрі реінтеграції бездомних та звільнених осіб "Надія", люди жили по сусідству з військовими РФ. Як пережили окупацію та як живуть зараз, дізнавались кореспонденти Суспільного.

Андрій Перерва — адміністратор Центру реінтеграції бездомних та звільнених осіб "Надія". Чоловік розповідає, що фактично по сусідству з російськими військовими прожили десь місяць.

"Боялись, того, що вони просто візьмуть і викинуть нас на вулицю. Самі сюди заїдуть. Біля нас на розі стояли БТРи. Вхідні двері були зачинені на ролети. Вони хотіли виламати їх, але не вийшло, почали стріляти зі зброї. Всі попросинались, не розуміли, що відбувається. Отак і жили тихенько", — розповів Андрій.

Херсон, прихисток для бездомних. Фото: Суспільне Херсон

Виживати в окупації фінансово допомагали постійні друзі закладу. Були й ті, хто підтримував навіть виїхавши за кордон. У перші дні та тижні окупації підопічних у закладі стало більше, у допомозі не відмовляли нікому, розповідає директор Центру реінтеграції бездомних та звільнених осіб "Надія" Валентин Лапицький.

"До нас приходили люди ночували, багато хто звільнявся, а нічого ж не працювало. В нас було багато людей, приблизно 30. Були такі, які приїжджали та від'їжджали. Ми постійно допомагали, особливо перші 2 місяці", — каже Валентин.

Самому Валентину доводилось бути обережним, адже окупанти діяльністю закладу цікавились. Тому працювали без зайвого розголосу. Військові РФ приходили до чергового, але їх не пустили.

"Я не знаю як, але вони навіть не спитали, що тут. Побачили стареньких бабусь, дідусів і не підіймались, прочитали, мабуть, що це Центр", — розказав директор Центру.

Херсон, прихисток для бездомних. Фото: Суспільне Херсон

День звільнення Херсона у центрі зустріли зі сльозами, пригадує адміністратор Андрій Перерва.

"Коли звільнили, тут всі плакали, я плакав. Я був у Кіндійці, коли підірвали міст. Приїхав до центру, а люди зривають борди: "Росія", "Херсон — це Росія", якими все було завішане, я зрозумів, що українські війська повернулися", — говорить чоловік.

Херсон, прихисток для бездомних. Фото: Суспільне Херсон

Поки у закладі відсутня електрика, днями з'явилось водопостачання. Їжу готують на газу, для цього заправляють балони. Проблем із продуктами не мають. Проте головне, що нарешті вони можуть жити і працювати вільно.

Новости Украины