Прем’єрна пісня Вакарчука містить таємний зміст — полеміку з його хітом семирічної давності

Квіти мінних зон, нова пісня вакарчука, Святослав Вакарчук, океан ельзи, океан ельзи, океан ельзи, новий хіт вакарчука, океан ельзи новий хіт Фото: 24 Канал | Святослав Вакарчук

Гурт «Океан Ельзи» випустив перше музичне відео під час російсько-української війни. Кліп «Квіти мінних зон» одразу набрав понад мільйон переглядів.

«Квіти мінних зон» — це прем’єрний кліп «Океану Ельзи», знятий як короткометражний фільм. Пісня написана, за визнанням Святослава Вакарчука, кілька років тому, але вона стала особливо актуальною сьогодні. Вона — про українських офіцерів і солдатів, які періодично повертаються на гражданку, а потім знову йдуть на фронт. Але війна не відпускає їх удома — просто посеред вулиць Києва їм мерехтять вибухи: «Дихає війна… Мамо, це не сон!».

Ця річ звучить, наче полемічна відповідь Вакарчука самому собі на хіт семирічної давнини «Не твоя війна». Автор цю думку тоді так пояснив: «Твоя війна» — це боротьба із власними комплексами». Але сьогодні Святослав Вакарчук, коментуючи прем’єрне творіння, зауважив: «Війна зачепила всіх». Тому «Квіти мінних зон» саме зараз звучать неймовірно актуально.

«Квіти мінних зон» — зображення війни в Україні

Кліп-фільм починається з того, що український військовий дзвонить додому посеред квітучого поля та дружина з ним ділиться сімейними радощами — до їхньої дочки Маруськи «зубна фея приходила». Військовий каже дружині: «Скинь фотку. Кохаю тебе». І тут товариші по службі звуть його на бойовий пікап, який чекає вдалині: «Командир, давай!».

Важливо Wellboy без Бардаша. Новий патріотичний хіт співака порвав мережу

Вони їдуть серед квітучих лук, як раптом пікап виявляється у Києві. Неподалік вокзалу військові виїжджають на Толстого, перетинаючи Жилянську в районі Бізнес-центру «101 Tower», який блиснув у кадрі синім склом. А потім, прямо в центрі столиці, до них у пікап вантажать на ношах пораненого. Потім ми бачимо начебто мирну картину — командир у міському парку голиться на стільці, але лунає вибух.

Страшні видіння війни не покидають солдатів і серед української столиці. В основі відео — ідея режисера Олега Томіна, коли у кадрі одночасно відбуваються події у двох вимірах — у тилу та на фронті, точніше, ми бачимо поєднання цих двох реальностей.

У фіналі кліпу не актор, а реальний український військовий Юрій Кочевенко із позивним «Пікачу», командир окремої десантно-штурмової бригади, каже на камеру: «Ми раді, що завдяки нам люди ходять у бари та кафе. Вони хочуть жити та нормально працювати. Ми не хочемо, щоб хтось страждав із солідарності десь у тилу. Важливо, щоб про нас не забули. Ходіть у кафе — ми переможемо, приїдемо і до вас приєднаємося». Прекрасний фінал мініфільму.

З початку повномасштабного вторгнення Святослав Вакарчук дає концерти для бійців ЗСУ, біженців, мешканців міст, які перебувають під обстрілами З початку повномасштабного вторгнення Святослав Вакарчук дає концерти для бійців ЗСУ, біженців, мешканців міст, які перебувають під обстрілами [+] Фото: Getty Images Концерт для біженців у Львові Концерт для біженців у Львові [+] Фото: Getty Images Виступ перед бійцями на сході України Виступ перед бійцями на сході України [+] Фото: Getty Images Святослав Вакарчук разом із бійцями ЗСУ на Донбасі Святослав Вакарчук разом із бійцями ЗСУ на Донбасі [+] Фото: Getty Images З початку повномасштабного вторгнення Святослав Вакарчук дає концерти для бійців ЗСУ, біженців, мешканців міст, які перебувають під обстрілами Концерт для біженців у Львові Виступ перед бійцями на сході України Святослав Вакарчук разом із бійцями ЗСУ на Донбасі

Новий хіт «Океану Ельзи» допоможе бійцям на фронті

Під кліпом «Квіти мінних зон» — дані про збори на бойові пікапи, кліп створювався і з цією метою. Образ бойової машини проходить червоною ниткою через кліп.

«Кошти від монетизації кліпу та пісні на музичних платформах також будуть включені до збору. Більше переглядів, прослуховувань — більше зборів на пікапи!» — значиться під відео.

Новий кліп "Океану Ельзи" "Квіти мінних зон" допоможе українським військовим. Більше переглядів – більше грошей на авто для бійців [+]

Святослав Вакарчук розповів у день прем’єри про цю свою роботу: «Пісня написана кілька років тому. Тоді вона ніяк не називалася. Написав я її під час першої фази російсько-української війни, коли Росія вже анексувала Крим і вдерлася на Донбас. Писав про Україну, про солдатів і офіцерів, які повертаються додому з фронту і потім знову їдуть назад. Про постійний пошук себе людей зі зброєю, про їхню взаємодію з суспільством, про посттравматичний синдром і як важливо з ним боротися. Але коли почалася повномасштабна агресія Росії, я зрозумів, що ця пісня набула нового змісту, тепер війна повністю змінила життя кожного: хтось розлучився з сім’єю, у когось бомба влучила у будинок, хтось втратив близьких, хтось з ранку до вечора займається не властивою собі роботою. Якщо до 24 лютого були ще люди, які могли думати: “Ця війна не про мене. Вона десь далеко на сході», то зараз таких людей не залишилося. І мені здається, що сьогодні ця пісня є особливо актуальною».

Важко не погодитись. У пісні «Квіти мінних зон» пронизливо звучить опис війни:

«Вона рве твої думки,

Бо на відстані руки

Тремтять сльози і бетон,

Цвітуть квіти мінних зон,

Дихає війна…

Мамо, це не сон!»

Але особливо цікаво, як слова цієї композиції Вакарчука контрастують із хітом «Океану Ельзи» 2015 року «Не твоя війна», де у приспіві звучало:

«Гілля калин нахилилося

Мамо, не тим ми молилися!

Скільки ще забере вона

Твоїх дітей, не твоя війна?»

Кліп на пісню "Не твоя війна" (2015) [+]

У новій пісні «Квіти мінних зон» однозначно йдеться про «зовнішню» війну, а не про внутрішню. Хоча мелодії у цих двох рок-балад дуже схожі, але сенс, виходить, протилежний, немов Вакарчук відповів сам собі на пісню семирічної давності.

Мелодія треку «Не твоя війна» виразніша, але сенс нової речі — чіткіший. Хоча це не стосується головної метафори композиції: «квіти мінних зон» — маються на увазі «квіти вибухів» чи «квіти воронок від вибухів»? Чи, судячи з кліпу з великою кількістю літніх лугів, це «квіти мінних полів»?

Можливо, сам Святослав Вакарчук якось точно пояснить, що він мав на увазі. Хоча має повне право залишити це поетичною таємницею.

Источник

Новости Украины