Радбез ООН засудив проведення «президентських виборів» РФ на окупованих територіях України

Радбез ООН засудив проведення «президентських виборів» РФ на окупованих територіях України

Фото: ukrinform.ua

Рада безпеки ООН більшістю голосів засудила проведення «президентських виборів» Росії на тимчасово окупованих територіях України. Про це йдеться на сайті ООН.

Засідання скликали на прохання України, яка звернулася до Словенії — із січня ця країна стала непостійним членом Ради Безпеки ООН від Східної Європи. Більшість членів Ради Безпеки, як і заступниця генерального секретаря ООН з політичних справ Розмарі Дікарло, засудили проведення «президентських виборів» РФ на українських окупованих територіях.

— Будь-яка анексія території однієї держави іншою внаслідок загрози силою або її застосування є порушенням принципів Статуту Організації Об’єднаних Націй та міжнародного права. Однак саме це намагається зробити Російська Федерація в Україні з моменту своєї незаконної спроби 10 років тому анексувати Крим через так званий «референдум», — заявила Дікарло.

Вона нагадала, що, за даними моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, так звані референдуми та місцеві вибори, які Росія раніше проводили на окупованих територіях, відбувалися в умовах примусу.

— Росія проводить президентські вибори не лише на своїй території, а й на території іншого суверенного члена ООН, попри волю цієї країни. Російська Федерація вкотре намагається надати видимості легітимності своїм спробам незаконної анексії. Для України ці так звані «президентські вибори» є ні чим іншим, як грубим порушенням міжнародного права та українського законодавства. Будь-який виборчий процес, що проводиться в окупованих регіонах, є злочинним та юридично недійсним, — йдеться у повідомленні.

«Вибори президента» Росії відбуваються протягом 15-17 березня. «Голосування», зокрема, проводять на тимчасово окупованих територіях України. Чинний президент Росії Володимир Путін балотується вп’яте. Його суперниками стали Микола Харитонов від КПРФ, Леонід Слуцький від ЛДПР та Владислав Даванков від «Нових людей». Всі кандидати у президенти Росії підтримують війну в Україні.
Джерело

Новости Украины