«Робимо з того, що знаходимо вдома». Майстри з Буковини виготовляють пічки для військових

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Ліворуч Юрій Мілімук, праворуч Євген Костін. Фото: Суспільне Чернівці

Майстри з села Ванчиківці Чернівецької області Євген Костін та Юрій Мілімук вдома на подвір’ї виготовляють буржуйки на фронт. Для цього використовують підручні матеріали, також допомагають односельці — приносять металолом, господарські тачки та старі меблі.

Всього чоловіки виготовили п'ять пічок, наразі працюють над шостою. Здебільшого майструють для односельців, які зараз на фронті.

Буржуйки виготовляють вдома у Євгена Костіна. Раніше він поставив таку піч вдома. Волонтер з села Василь Присакар вирішив, що ці пічки можуть бути корисними для військових на фронті. Відтак, знайшли потрібні матеріали та зробили перші дві буржуйки.

"До мене зателефонував один військовий з Донецька, сказав, що і йому потрібна наша буржуйка. А ще два запити отримали від наших односельців. Ми думали, що більше не робитимемо, але як хлопці просять, то не можемо відмовити ", — розповідає Євген.

Майстри знаходять матеріали вдома, інше необхідне купляє син Євгена. Також долучилися односельці — кожен приносить, що має: старі ліжка з пружинами, господарські тачки та металолом, який здавали на перероблення. До кожної буржуйки виготовляють совки.

Чоловіки заміряють матеріали. Фото: Суспільне Чернівці

Майстри роблять одну пічку приблизно за день, каже Юрій Мілімук. Їх роблять невеликими й неважкими, аби можна було легко переносити. Також вдома перевіряють, як вона гріє — чи не димиться і як довго тримає тепло.

Розпалений вогонь у пічці. Фото: Суспільне Чернівці

За словами волонтера Василя Присакара, буржуйки відправляють на першу та другу лінії фронту. Три штуки передадуть на позиції біля Лиману, Бахмута та Покровська.

Наразі майстри роблять ще одну піч про запас. За словами Юрія, немає багато часу виготовляти їх через основну роботу. Якщо буде потреба та знаходитимуть матеріали, то продовжуватимуть виготовляти взимку.

Новости Украины