Робочі місця й покращення економіки: на Вінниччині створять нові індустріальні парки

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Виготовлення промисловогоо холодильного та вентиляційного обладнання на підприємстві одного із Вінницьких індустріальних парків. Фото: Вінницька міськрада

Для більш ефективної роботи бізнесу в умовах воєнного стану та росту економічного потенціалу регіону на Вінниччині будуть створені індустріальні парки. Таке рішення було ухвалено керівництвом області. Про те, які переваги отримає громада в ефірі Українського радіо Вінниця розповів Ігор Цехановський директор департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку ОВА.

"Коли говоримо про індустріальний парк – це, перш за все, територія з інфраструктурним забезпеченням. Перевага такого парку в тому, що підприємство матиме можливість підключення до всіх проведених до парку мереж, отримати можливість використання логістичні складові, зокрема доріг, можливо залізничного транспорту, – говорить Ігор Цехановський.

На Вінниччині в парках вагоме місце буде займати переробна промисловість, переробка сільсько-господарської продукції. Це забезпечить якісне зростання валового регіонального продукту, а також ринки збуду для наших сільгоспвиробників. Тому що логістична наближеність у військовий час це теж важлива складова економіки регіону".

У Вінниці створені та діють два індустріальних парки

"Один із них площею 35,7 гектара, він пов'язаний із виробництвом меблів, ремонтом і монтажем машинного обладнання. Другий – із створенням вінницького кластеру холодильного обладнання, площею майже 20 га. На ньому уже є працюючі підприємства. Здійснюється виробництво холодильного обладнання. Також створений, але ще не запущено виробництво, індустріальний парк "Вінтер спорт" площею 25 га, який передбачає виробництво спортивного інвентарю. Планується створення четвертого парку, який буде здійснювати виробництво харчових продуктів".

Зацікавленість у створенні індустріальних парків висловлює низка територіальних громад.

"Наразі суттєво просунулася у цьому напрямку Погребищенська громада. Відповідний індустріальний парк передбачає розташування на 13,5 га підприємств харчової промисловості й логістичних об'єктів. Поки що усе на початкових стадіях", – каже директор департаменту

Про значення індустріальних парків для релокованих підприємств

"Для релокованих підприємств одна з найбільших проблем пошук відповідних виробничих майданчиків. Тому вони обов'язково у фокусі уваги при створенні індустріальних парків. На Вінниччину переїхали 298 суб'єктів господарювання, 176 фізичних осіб підприємців, 122 юридичних особи. Створено майже 1600 робочих місць. Це суттєвий вплив на економку області. Щоб ці підприємства сповна відчули переваги Вінниччини, зокрема ті, що розглядають її для переїзду. Це треба брати до уваги при створенні індустріальних парків.

Індустріальний парк це у кожному випадку пошук балансу між інтересами, можливостями й потенціалом громади. А також інтересами й ризиками потенційний з інвесторів, які погодяться вкласти кошти у виробництво. Це не тільки дає валовий внутрішній продукт для країни. Це підприємство дає робочі місця, створює навколо себе супутні інфраструктурні об'єкти, стимулює бізнес. І таким чином забезпачує точки економічного зростання на цій території", – каже Ігор Цехановський.

Новости Украины