Росіяни на нас просто наживаються, — жителі окупованого Донецька, Мелітополя і Криму чекають на ЗСУ

Россияне на нас просто наживаются, - жители оккупированного Донецка, Мелитополя и Крыма ждут ВСУ

Контрнаступу ЗСУ чекає вся Україна, особливо жителі тимчасово окупованих територій. У тому числі Мелітополя. Віра в силу і міць наших захисників, безмежна довіра до них підтримує українців, які змушені сьогодні з різних причин жити в окупації. Вони готові до всього, аби дочекатися звільнення.

Детальніше про це в матеріалі OBOZREVATEL. Минуло вже понад дев'ять років, як у Донецьку оголосили про створення "ДНР", Росія цинічно називає цей регіон "своєю територією". Незважаючи на запевнення окупаційної влади, що "без України ух як заживемо", все виявилося зовсім навпаки, втім як завжди в "русском мире". Частина місцевих жителів вірила, що все пройде безболісно — як у Криму, але почалася війна.

— З 2014 року для нас, тих, хто говорить російською, але любить свою країну — Україну, почалося справжнє пекло. З роками ситуація тільки погіршувалася. Хто міг — поїхав, хтось — побоявся, що не витягне фінансово, або "зупинили" літні люди. Хворі літні родичі — основна причина, чому звідси не виїхали донеччани середнього віку", — зітхає співрозмовниця в окупованому обласному центрі.

Довоєнний Донецьк у спогадах Ольги — індустріальне місто, що розвивалося, в якому відбувалися яскраві культурні та спортивні події.

Сьогодні тут "усе зійшло нанівець": розграбовані й розмародерені підприємства, зарослі бур'яном і люди, які зневірилися в усьому. Навіть проросійськи налаштовані розуміють, що ніякого розвитку немає.

"Та що говорити про розвиток, зараз воду дають тричі на тиждень. Йде тонкою цівкою, хіба що встигаємо набрати бутлі. Але вода смердить рікою, каламутна і брудна — технічна. Їжу готуємо на тій, що купуємо в магазині, та й миємося нею і перемо в ній — звісно, вручну. Повернулися в минуле століття", — поділилася донеччанка.

За її словами, після "включення" до складу Росії ціни на найнеобхідніше не знизилися, як очікували місцеві: "Щоправда, все більше товарів везуть із Росії, але ціни — космос. Користуючись нашою безвихіддю, росіяни на нас просто наживаються". З нововведень — жителів окупованого Донецька стали примушувати до отримання російських паспортів.

"До цього року ми, звичайно ж, не збиралися отримувати громадянство Росії, але зараз стали дуже тиснути. Указ Путіна, який нас, українців, зробив тут ледь не нелегалами на своїй землі, фактично став відмашкою на новий виток знущань. У лікарні, куди я привозила тяжко хвору маму, нам заявили, що незабаром без паспорта РФ жодної допомоги не надаватимуть. То хто насправді нацисти?" — поділилася донеччанка.

За її словами, зараз у Донецьку запанувала атмосфера страху й підозрілості — усі чекають контрнаступу ЗСУ. Щоправда, кожен по-своєму. За словами Ольги, дев'ять років окупації зробили свою справу: виросло і нове покоління з промитими пропагандою мізками і в ненависті до України.

— Нам, тим, хто всі ці роки чекає звільнення, дуже важко. Але ми готові винести що завгодно, аби вдихнути повітря свободи, бо зараз живемо ніби в гетто. Багато хто не вірить, що Україна військовим шляхом поверне під свій контроль Донецьк. Однак досвід Херсона вселяє надію. Ви передайте, будь ласка, хлопцям із ЗСУ: ми на них дуже чекаємо!" — каже донеччанка.

Для жителів окупованої території Херсонської та Запорізької областей відлік "гетто" почався вже після повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого 2022 року. Лише після окупації на власній шкурі багато жителів Мелітополя зрозуміли, як почувалися жителі Донецька, які втекли від війни і втратили свій дім. Яких у Мелітополі, та й на всій Україні, зробили "крайніми" в цій війні.

Коли в Донецьку люди жили під обстрілами, по всій Україні працювали кафе, нічні клуби і всі спокійно раділи життю. А коли жителі Донбасу вивозили сім'ї на підконтрольну територію, то на них чекала мізерна допомога 418 грн. (за умови офіційного працевлаштування), на яку неможливо було винайняти в оренду житло, і завищені в рази ціни тієї самої оренди.

"Я ніколи не думала, що доведеться відчути це особисто. Я не розуміла жителів Донбасу, злилася на них, а зараз у такій самій ситуації", — каже мешканка Мелітополя.

За її словами, більшість жителів міста вірить у швидке визволення, ефективно діють партизани — раз у раз підриваючи окупантів і зрадників. Росіяни також очікують, що армія України зробить ривок саме на Запорізькому напрямку — тут викопали 70-кілометрову лінію оборони.

— Наскільки серйозно окупанти мають намір тримати оборону, я не знаю, але свої сім'ї вони відправили подалі. Багато й інших ознак. Наприклад, у Мелітополі раптово зупинила роботу мережа супермаркетів "Мера", яка зайняла приміщення "АТБ". Люди кажуть, що власник поспішив "виїхати в Росію напередодні контрнаступу ЗСУ, тому й вважав за краще закрити магазини", — поділилася Ірина.

За словами жінки, на окупованій території області зараз дуже нервують і колаборанти. Після оголошеної 5 травня евакуації жителів 18 населених пунктів паніка вийшла на новий рівень.

"Влада" заявляє, що думає про безпеку людей, але в це ніхто не вірить. Щоправда, є шанс, що окупанти втечуть, щойно українські воїни підуть у наступ. Дуже хочеться, щоб так і сталося", — каже мешканка Мелітополя.

Тривожно зараз і в окупованому Криму. Атаки безпілотників по військових об'єктах окупантів дали зрозуміти: скоро буде гаряче.

"Якщо ще рік тому окупанти були розслаблені, то зараз усе різко змінилося. Переживають про своє майно і нерухомість, якими встигли тут обзавестися", — розповіла мешканка Севастополя.

За її словами, у місті з'явилося багато патрулів — дуже бояться українських ДРГ і тих, хто зливає українським військовим інформацію. З огляду на останню атаку безпілотників, уже немає сумнівів, що "найзахищеніше місто півострова" можна легко паралізувати, і Чорноморський флот тут безсилий.

Українці в Криму кажуть, що кожен "хлопок" додає їм сил і вони дуже сподіваються, що незабаром зітхнуть вільно у складі вільної України.

Нагадаємо, у Мелітополі поліцаям не дозволяють евакуюватися та інструктують на випадок наступу ЗСУ.

Джерело

Новости Украины