Саміт ЄС схвалив ідею створення трибуналу для Росії і підтримав «формулу миру» Зеленського

Лідери Європейського Союзу підтримали ідею щодо заснування правового механізму, який притягне керівництво Росії до відповідальності за воєнні злочини проти України. Йдеться про створення трибуналу для країни-агресора.

Відео дня

Також вони схвалили «формулу миру» від українського лідера Володимира Зеленського, який виступив у онлайн-форматі на черговому Саміті ЄС, який триває у Брюсселі 23-24 березня. Про це повідомляє пресслужба Європейської Ради.

Партнери наголосили, що Євросоюз твердо відданий забезпеченню повної відповідальності за воєнні злочини та інші найбільш серйозні злочини, що були скоєні у зв’язку з російською агресією проти України. Зокрема, шляхом утворення належного механізму для переслідування злочину агресії, який є предметом занепокоєння усього міжнародного співтовариства.

«У цьому контексті Європейська Рада вітає домовленість щодо створення нового Міжнародного центру з переслідування злочинів агресії РФ проти України у Гаазі, який буде пов’язаний з уже наявною Спільною командою розслідувачів, за підтримки Євроюсту», – йдеться у повідомленні.

Єврорада вкотре засудила вторгнення Росії в Україну і нагадала про непохитну підтримку незалежності, суверенітету та територіальної цілісності держави в межах її міжнародно визнаних кордонів і невіднятного права на самооборону від російської агресії.

Лідери ЄС привітали резолюцію Генсамблеї ООН і заявили про підтримку «формули миру» президента України. Зауважимо, що під час звернення Володимир Зеленський закликав партнерів до якнайшвидшої передачі зброї Україні. Також він виділив п’ять чинників, що можуть віддаляти перемогу українців у війні.

Водночас ЄС закликав Росію вивести війська з усієї території України, повернути депортованих українців, враховуючи вивезених дітей, припинити створювати небезпеку на Запорізької атомної електростанції.

Як повідомляв OBOZREVATEL, у січні ПАРЄ проголосувала за створення трибуналу для глави РФ Володимира Путіна й самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка. У резолюції про правові та правозахисні аспекти агресії Росії проти України говориться, що спеціальний міжнародний кримінальний суд необхідно підтримувати якомога більшою кількістю держав та організацій.

17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт Путіна. Крім нього, затримати й притягнути до відповідальності за злочини проти України суд дозволив російську уповноважену з прав дитини Марію Львову-Бєлову.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі Obozrevatel та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело

Новости Украины