Шмигаль: Україна працює над законодавчим врегулюванням конфіскації активів рф

КИЇВ. 3 березня. УНН. На сьогодні Україна активно працює над тим, щоб розв’язати питання подальшої конфіскації російських активів законодавчим шляхом, повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час пресконференції, інформує УНН.

Цитата

«Єдине достатньо велике джерело, яке може покривати велику частину відновлення України — це заморожені російські активи у країнах-партнерах. Ми працюємо над тим, щоб конфіскувати ці активи, або отримати їх будь-яким іншим способом для відновлення нашої держави», — розповів прем’єр.

Деталі

Він нагадав, що оцінка збитків від російської збройної агресії, верифікована Світовим банком, становила 350 мільярдів доларів станом на 1 червня 2022 року. Станом на 1 січня 2023 року очікується її зростання до 600-750 мільярдів доларів, додав він. Розповідаючи про План відновлення України, прем’єр зауважив, що наразі є драфт плану, який складається з 24 розділів.

«Ми завершуємо його напрацювання, але його неможливо затвердити, доки війна не завершилася: він змінюється щодня», — поінформував Шмигаль.

Прем’єр пояснив, що План відновлення складається з двох етапів: швидкого та післявоєнного відновлення. Щодо першого, наразі регіони напрацьовують відповідні проєкти. Шмигаль наголосив, що до швидкого відновлення входять 5 сфер: енергетика, розмінування, відновлення пошкодженого житла цивільних, критична інфраструктура та економічне відновлення.

Він наголосив, що однією з проблем залишається питання законодавчого врегулювання процедури конфіскації російських активів для відбудови України.

«Сьогодні ми активно працюємо з країнами G7, всіма міжнародними фінансовими організаціями, зокрема, виносимо це питання для обговорення на «Фінансовий Рамштайн». Потрібно запровадити два рівні законодавства. Перший – кожна країна має ухвалити на національному рівні законодавство, другий – має бути прийняте міжнародне законодавство, яке дозволить конфіскувати суверенні активи агресора», — зауважив він.

За словами Шмигаля, створена нормативна база має стати елементом майбутньої глобальної безпекової системи.

«Не українці, не європейські чи американські платники податків мають відновлювати те, що зруйнував агресор… Якщо росія не погодиться на добровільні репарації, значить цивілізований світ має конфіскувати арештовані та заморожені кошти і віддати їх Україні», — підсумував він.

Нагадаємо

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що Україна має 17 млрд грн, які були конфісковані у російських банків.

Джерело: УНН

Новости Украины