Що необхідно мати в разі відсутності електрики

.

В будь-який момент окупанти можуть обстріляти енергетичну інфраструктуру України. Або, скажімо, навантаження на електромережу буде таким, що почнуться перебої з електропостачанням. Українці повинні бути готовими до будь-яких випадків та мати при собі необхідні засоби на випадок екстреної ситуації. Звісно, нам всім хочеться, щоб таких випадків не було, але в період війни варто бути готовим до всього.

Найкращим виходом із ситуації, яка може скластись, є максимально забезпечити себе автономними джерелами живлення. Варто пам’ятати, що влада та відповідні служби будуть робити все для того, щоб якомога скоріше забезпечити населення електрикою. Відповідно, громадянам потрібно бути готовим тимчасово забезпечити свій комфорт самим.

Оптимальне рішення – мати генератор. Він може бути бензиновим, дизельним чи на газу. Генератор може стати в пригоді, коли світло зникає на тривалий час. Його потужності може вистачити на холодильник або, наприклад, на роботу обігрівача. Але ціни на такі прилади не малі. Якщо ви розраховуєте забезпечити енергією весь будинок, то варто купляти генератор потужністю 5 кВт. Його вартість орієнтовно 20-40 тисяч гривень.

Але з генераторами є нюанс: вони чудова підійдуть для приватного будинку чи дачі, але будуть проблемними для квартир. Адже їхній шум і вібрація на балконі, скоріш за все, не надто сподобаються сусідам.

Як вихід можна придбати інверторний генератор або Smart Generator. Головна їх особливість – помірний рівень шуму. Головний недолік – вартість, яка може бути в межах 50-70 тисяч гривень.

Варіант із генератором – це якщо ви бажаєте повністю забезпечити оселю електрикою. Але якщо ви бажаєте підтримати роботу тільки найнеобхідніших смартприладів, як от смартфони та ноутбуки, то в пригоді стануть павербанки великого об’єму. Тут варто зважити на потужність. Конкретні цифри залежать від характеристик вашої техніки. Ціни залежать від потужності й стартують від кількасот гривень і сягають кількох тисяч.

Якщо повербанк і допоможе вашим смартфонам та ноутбукам, то його потужність недостатня, щоб працювати з побутовими приладами. Для цього знадобиться зарядна станція або зовнішній акумулятор. Вони бувають різної потужності. Звідси й ціни різні – від 10-15 тисяч і аж до 100 тисяч гривень.

Ну і не забувайте про найпростіші речі – ліхтарики та свічки.

Новости Украины