Сили оборони України вийшли з Авдіївки — Сирський

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський. Фото: Олександр Сирський/Telegram

З огляду на оперативну ситуацію підрозділи Сил оборони України вийшли з Авдіївки на Донеччині на більш вигідні позиції.

Про це повідомив головнокомандувач ЗС України, генерал-полковник Олександр Сирський.

"Виходячи з оперативної обстановки, яка склалася довкола Авдіївки, з метою уникнення оточення та збереження життя і здоров’я військовослужбовців, прийняв рішення про виведення наших підрозділів з міста й переходу до оборони на більш вигідних рубежах", — написав Сирський.

Він наголосив, що українські воїни гідно виконали свій військовий обов’язок, зробили все можливе для знищення російських військових частин та завдали росіянам значних втрат у живій силі та техніці.

Командувач угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський повідомив, що позиції, які зайняли українські військові, були заздалегідь підготовлені.

Він наголосив, що це — єдине правильне рішення і найважливіше, що в Авдіївці не було допущено оточення.

"У ситуації, коли ворог наступає по трупах своїх же солдатів із перевагою снарядів десять до одного, під постійними бомбардуваннями — це єдине правильне рішення. Оточення не допущено, особовий склад виведено, наші воїни зайняли оборону на визначених рубежах", — поінформував Тарнавський.

Що відомо про наступ росіян на Авдіївку з жовтня 2023 року

З 10 жовтня російські війська почали штурмувати Авдіївку Донецької області, яка межує з окупованим у 2014 році Донецьком, колонами техніки. Цей етап оборони міста назвали "великий наступ на Авдіївку". Тоді командир спецроти Максим "Лютий" казав про близько 60 одиниць важкої техніки, яка атакувала українських оборонців протягом двох днів.

Станом на кінець грудня 2023 року російські війська дійшли впритул до міста й атакували з 20-30 напрямків, розвідав начальник Авдіївської МВА Віталій Барабаш. Він казав про третю хвилю штурмів Авдіївки.

Авдіївку обстрілювали зі всіх наявних видів озброєння, в січні російські війська почали засипати місто авіабомбами: з 1 по 12 січня, наводив дані очільник МВА, російські війська застосували по Авдіївці 154 крилаті авіабомби за 12 днів січня. Вперше КАБи вони почали використовувати із кінця серпня й за минулий рік скинули 146 авіабомб.

30 січня в Авдіївці лишилось менше тисячі жителів.

14 лютого речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Дмитро Лиховій підтвердив в Авдіївці кілька днів тривають вуличні бої.

На початку лютого в місто почали прориватися російські диверсійні групи. ""Як таких вуличних боїв немає, звичайно якісь ДРГ намагаються пройти в місто, пройти вулицями, але хлопці це відпрацьовують", — казав 6 лютого Віталій Барабаш.

11 лютого командувач угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський повідомив про те, що до Авдіївки направили "свіжі сили". А 13 лютого речник 110-ї ОМБр підтвердив, що в місто перекинули додаткові підрозділи, а сили їхньої бригади вперше за понад два роки вивели на ротацію.

15 лютого 3-тя окрема штурмова бригада підтвердила, що їх перекинули в район Авдіївки для підкріплення Сил оборони України.

Українським силам, які боронять Авдіївку, виділили додаткові боєприпаси та зброю. Водночас відбувається підсилення підрозділів, на загрозливих напрямках відбуваються маневри, повідомив командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський.

Новости Украины