Скупченню людей – ні, новорічній атмосфері – так: як святкуватимуть Новий рік у Чернігові

Фото: Ігор Стародубець

Міська влада Чернігова вже визначилась із форматом новорічних свят. На Красній площі днями розпочали монтаж головної ялинки. Але чернігівців неабияк цікавить доля новорічного містечка, яке щороку організовували в центрі міста. Постають логічні запитання, чи обмежиться міська влада лише новорічною красунею, у зв’язку з пандемією коронавірусу, і протиепідемічними заходами та яка доля концертної програми, до якої так звикли місцеві жителі. На цю тему ми поговорили із заступницею начальника міського управління культури та туризму – Катериною Литвин.

За її словами, монтаж 18-метрової ялинки, який вже розпочався, має бути завершений орієнтовно в перших числах грудня. Сама ялинка та ж сама, що і минулого року, але прикрашатимуть її по-новому.

– Кілька місяців тому в соцмережах ми проводили серед чернігівців опитування щодо найкращого дизайну для чернігівської новорічної красуні. Той варіант, який набрав найбільше голосів, і буде реалізовано, – говорить пані Литвин.

Фото: Суспільне Чернігів

***

160 тис. грн коштує оренда нової ілюмінації для новорічної ялинки в одеської фірми «Люм’єр».

Красна площа виглядатиме інакше

В управлінні культури та туризму вирішили максимально зменшити ймовірність скупчення людей в центрі міста, а конкретніше – на Красній площі. Зокрема, через це не буде організовано урочистого старту новорічних свят, як у минулі роки, коли ялинку запалювали 19 грудня і свою роботу розпочинало Казкове містечко.

– Концертів та фестивалів цьогоріч не буде, як і великих фотозон у вигляді будиночків, аби не створювати передумови для скупчення людей. Проте мініфотозони ми плануємо зробити. Окрім цього, хочемо організувати певні інтерактивні квести по місту для того ж родинного відпочинку, з подарунками від туристичного інформаційного центру, – зазначила Катерина Литвин.

Також вона додала, що хоч усі масові заходи й скасували, проте ніхто не відміняв створення святкової атмосфери за допомогою ілюмінації та музичного фону в центрі міста і не тільки.

– Святкову атмосферу ми хочемо створити не тільки в центрі міста, але і в інших районах. Зокрема, біля Будинку культури на Шерстянці, як завжди, має бути ялинка. Також ми оголошуємо тендер на закупівлю святкової ілюмінації для двох оновлених мініскверів, що на Масанах (поряд з найбільшим муралом у Чернігові) та перехресті вулиць Шевченка і Рокоссовського, що біля Чернігівської політехніки. Святкова музика в тролейбусах теж буде, аби люди, їдучи містом, відчували, що незабаром свято, – сказала пані Катерина.

COVID-19 руйнує плани

Через пандемію коронавірусу в управлінні культури та туризму не зможуть повністю виконати побажання міського голови, які він висловив на початку року одразу після закриття Казкового містечка. Зокрема, Владислав Атрошенко пропонував якомога активніше залучати до організації свята місцевий бізнес, а також розширити територію Казкового містечка аж до площі Героїв Небесної Сотні, де колись стояв пам’ятник Леніну.

– Якщо б не пандемія, то на площі Героїв Небесної Сотні встановили б маленьку ялинку, організували певні дитячі атракціони, одним словом – ми б продовжили новорічне містечко до тієї локації. Але COVID-19 перевернув усі наші плани з ніг на голову. У нас все напрацьовано, і ми маємо надію, що зможемо втілити це в життя через рік, – розповіла заступниця начальника управління.

Такі ж надії є й на подальшу співпрацю з місцевим бізнесом, за партнерства з яким раніше вже було організовані кілька рекордів та фестивалів. Проте зараз усі в настільки важкій ситуації, що чиновники вважають недоречним залучати когось тим же спонсором чи партнером.

Ковзанка буде

Влаштовувати цієї зими ковзанку чи ні, міська влада вагалась до останнього, і навіть запитала у соцмережах думку чернігівців. У результаті зважування всіх за і проти – ковзанку в Чернігові встановлять, але не на Красній площі, а в Центральному парку культури та відпочинку (Горсад).

– Реагуючи на побажання міського голови з приводу вдосконалення розташування Казкового містечка, ми також розглядали можливість встановлення ковзанки на площі Героїв Небесної Сотні, між головпоштамтом та готелем «Україна». Проте вона там фізично не поміститься. І якщо її там все ж таки встановити, то не залишиться тротуару для пішоходів, – відзначила пані Литвин.

Еженедельник "Семь Дней"

Источник

Новости Украины