Сьогодні – День пророка Іллі. Чому цього дня не можна купатися?

2-го серпня у православній церкві вшановують пам’ять святого пророка Іллі. Згідно зі історичними відомостями він жив у ІХ століття до нашої ери, був відомий як ревний християнин та боровся із ідолопоклонством. У Біблії написано, що Іллю взяли живими на небо, він вирушив до Бога на вогняній колісниці. Після цього його почали називати громовержцем. За народними повір’ями, сонце – це колесо від колісниці пророка Іллі, а Чумацький шлях – дорога, якою їздить пророк.

Наші пращури не радили працювати у день Іллі, тому що вірили, що святий може покарати неврожаєм і хворобами. Замість роботи влаштовували пишну спільну трапезу, яка нерідко об’єднувала жителів сусідніх сіл. Після застілля традиційними були гуляння молоді – ігри, хороводи, пісні й танці.

Заборони дня

Вважають, що цього дня не можна дивитися у дзеркало. Пояснювали, що 2-го серпня посилюється вплив задзеркалля, яке може витягувати життєву силу людини, яка у нього дивиться.

Цього дня не можна купатися. У народі є приказка: «До Іллі мужик купається, а після – з річкою прощається». Вважали, що купатися небезпечно, тому що водяний або русалка можуть затягнути у воду. Інша версія – 2-го серпня не можна купатися у водоймах, тому що вода у них зневажена чортом.

Прикмети дня

Глухий грім на Іллю віщує невеликий дощ, і навпаки, сильна злива почнеться, якщо на Іллю чути гучний грім

Безперервно грім гримить – чекай сильного граду

Дощ на Іллю віщує хороший врожай зернових у наступному році

Вранці 2 серпня на небі хмар багато – у наступному році потрібно проводити ранній посів та очікувати такого ж раннього врожаю. Якщо небо опівдні затягнуло, то посів буде середнім. Небо насупилося до вечора – чекай пізнього посіву і поганого врожаю.

Не можна їсти суницю після Дня Іллі – інакше засипати станеш.

Щоб позбутися від пристріту, треба умитися дощем в Ільїн день.

На Іллі день до обіду ще літо, а після обіду – осінь.

Народжені у цей день

1627 — Самюел ван Гоґстратен, нідерландський (голландський) художник, гравер, письменник, теоретик мистецтва.

1820 — Джон Тіндаль, видатний ірландський фізик, вперше детально дослідив розсіювання сонячного світла атмосферою, пояснив блакитний колір неба.

1834 — Фредерік Бартольді, французький скульптор XIX століття. Автор скульптури «Свободи» в гавані міста Нью-Йорк.

1835 — Еліша Грей, американський винахідник, що спізнився запатентувати телефон (його на декілька годин випередив Олександр Белл)

1888 — Кость Буревій, український поет, драматург, публіцист, есер, член Центральної Ради (розстріляний комуністами 15 грудня 1934 року)

1924 — Олександр Хмельницький, український живописець

1932 — Пітер О’Тул, британський актор ірландського походження, відомий за фільмами «Як вкрасти мільйон», «Калігула», «Останній імператор».

1993 — Сергій Нігоян, учасник і один із бійців 3-ї сотні Самооборони Майдану, вбитий під час протистояння на вулиці Грушевського в Києві.

Підготовлено за матеріалами інтернет-видань.

Раніше ми розповідали про календар магнітних бур серпня.

Бажаєте отримувати найважливіші новини Полтави у месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram

Источник

Новости Украины