«Спочатку було страшно – боялися заразитися. Зараз працюємо на автоматизмі», — медсестра 3-ї міської лікарні Полтави про роботу у бригаді із забору проб для ПЛР-тестів

У березні у Полтаві взяли один забір для ПЛР-тесту, у травні та червні – більше тисячі

Усі ми мало не щодня чуємо про кількість ПЛР-тестів на COVID-19, які проводять у різних регіонах України. Проте дуже мало знаємо про людей, які щодня працюють для того, щоб спростувати або підтвердити діагноз «COVID-19».

Приміром, у третій міській лікарні Полтави із початком епідемії коронавірусу в Україні створили три мобільних бригади, які щодня займаються забором матеріалів для проведення ПЛР-тестів.

-Бригади виїжджають до людей, у яких є підозри щодо захворюваності на COVID-19, до тих, хто був контактним із хворими або мають імуносупресію (пригнічення імунітету – Авт.) і також перебувають у групі ризику. Також планово – один раз на 14 та 30 днів – обстежуємо лікарів інших медичних закладів Полтави. Медсестра, яка працює у складі бригади, бере мазки із рота і носа. Потім їх упаковують та передають до лабораторного центру. Залежно від його завантаженості, результати ПЛР-тестів приходять через термін у 2-5 днів.- розповідає заступник директора 3-ї міської лікарні із медичної частини Сергій Заєць.

У Полтаві мобільні бригади почали працювати із 31 березня. У березні встигли провести забір мазків у 1 мешканця міста, у квітні – у 380, у травні – у 1397, у червні – у 1185.

До речі, НСЗУ (Національна служба здоров’я України) оплачує лише 150 виїздів однієї бригади на місяць. Тобто максимальна кількість виїздів для 3-ї лікарні мала б складати 450. Проте медики виїжджають стільки разів, стільки потрібно.

«Працювати не страшно – нас навчали, як себе захистити!»

Роблять забори матеріалу для ПЛР-тестів і тим пацієнтам лікарні, які поступають на лікування і мають підозри на коронавірус як супутнє захворювання. У такому випадку відбір мазків проводять у спеціальному ізоляторі, куди викликають лікаря, медсестру та санітарку. Усіх одягають у повний захисний комплект і вже так вони оглядають хворого. Якщо тест підтверджує COVID-19, хворого у спеціальній капсулі транспортують до інфекційної лікарні.

Медсестра отоларингологічного відділення Катерина Чиркова – одна із тих медиків, які зараз працюють у складі мобільних бригад по COVID-19.

Розповідає, що лікарня вдосталь забезпечена усім необхідним для роботи – захисними костюмами, масками, щитками, рукавичками, респіраторами тощо.

-Все необхідне для роботи у нас є, ми справляємося. Працювати? Ні, не страшно. Нас навчали – як себе захистити, тому я не боюсь, — говорить Катерина Дмитрівна.

Медсестра також демонструє колби та одноразові зонди для забору мазків. І додає, що за день іноді доводиться брати до ста заборів.

«На виїзді ми постійно у захисних костюмах. І у них дуже спекотно!»

Виклики для мобільних бригад надходять від сімейних лікарів до приймального відділення. Там їх приймає медсестра Тетяна Ліпатова.

-Я збираю заявки від сімейних лікарів, формую списки, записую прізвище, ім’я, телефон, адресу. Потім передаю інформацію черговій бригаді. Надходять заявки цілий день, буває, що бригади цілий день у місті, лише у 8 вечора заїжджають! – розповідає Тетяна Володимирівна.

Коли збирають достатню кількість заявок, бригада виїжджає на забір матеріалу. Перед цим і водій, і медики одягаються відповідно до вимог безпеки. До обов’язково комплекту входять захисний костюм, бахіли, шапка, щиток, шапка, рукавички, маска або респіратор.

-Впродовж дня ми змінюємо рукавички та маски. А от мінус захисних костюмів у тому, що у них дуже спекотно, — говорить медсестра Наталія Могилат.

-Перші рази було страшно їхати на виїзд, боялися заразитися. Тому чітко все виконували – як одягатися, як обробляти. Зараз вже це все робимо на автоматизмі, — ділиться інша медсестра із мобільної бригади Олена Верхолазова.

Після короткої розмови із журналістом чергова мобільна бригада у складі двох медсестер та водія у повному спорядженні вирушає на черговий виїзд. Ми ж традиційно бажаємо їм поменше роботи і їдемо готувати матеріал для читачів 0532.ua.

Медсестри Олена Верхолазова, Наталія Могилат та водій Ігор Котенко.

Нагадаємо, раніше ми розповідали вам про роботу медсестер третьої міської лікарні, які щодня допомагають людям.

Бажаєте отримувати найважливіші новини Полтави у месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram

Источник

Новости Украины