Стоматологічна клініка: як відкинути страх і зважитися на візит

Стоматофобія – страх перед візитом до зубного лікаря – далеко не дитяча проблема. Багато дорослих не наважуються на візит, навіть розуміючи, наскільки далеко покрокували технології, і наскільки безболісно пройде зустріч із фахівцем. Як із цим бути?

Кожна сучасна стоматологічна клініка в Києві оснащена за останнім словом техніки, а очікують у ній професійні, терплячі та доброзичливі лікарі. Але, на жаль, страх у багатьох потенційних пацієнтів лишається. Виною тому – неприємний досвід болю та неетичного спілкування з лікарем, спогади про радянські «бормашини» (уявляєте, скільки років минуло?), дитячі травми чи лякаючі розповіді оточуючих.

Здавалося б, одне відвідування респектабельної клініки та хорошого стоматолога має позбавити страху, але це не завжди так. Адже до клініки треба дійти! І якщо ви досі вважали, що стоматологів переважно бояться діти, можемо впевнено сказати: дорослих зі стоматофобією набагато більше.

Стоматофобія у дітей

У дитячому віці проблему вирішити простіше, якщо знайти грамотного фахівця, який вміє знайти підхід до дитини, забезпечити своєчасне знеболювання та зуміти відволікти в неприємний момент. А ще діти мають своїх дорослих, які можуть підготувати до візиту до стоматологічної клініки заздалегідь:

  • розповісти, куди ви плануєте візит;
  • загалом описати обстановку (крісло, на якому лікар може покатати, цікаві інструменти навколо, які іноді працюють шумно, але борються за здоров’я зубів);
  • поділитися власним дитячим досвідом відвідування стоматолога та тим, через що довелося його відвідувати;
  • домовитися сформувати спільну звичку раз на півроку відвідувати лікаря разом, щоб дитина була впевнена: лікуватися та терпіти доводиться не лише у дитячому, а й у дорослому віці;
  • разом вигадати, як ви відсвяткуєте візит до фахівця, або як заохотити маленького сміливця.

Стоматофобія у дорослих

У дорослих рідко є інші дорослі, які зможуть провести по містку над фобією, підтримати під час візиту до стоматологічної клініки, допомогти вибрати лікаря та нарешті пройти лікування. Звичайно ж, всі ми усвідомлюємо: невчасне звернення з карієсом, зубним каменем або сколотим зубом обіцяє більші проблеми, ніж прийом відразу ж при виявленні проблеми. Але постійна зайнятість, підкріплена страхом візиту до клініки, змушує відкладати та відкладати відвідування лікаря.

Що можна запропонувати дорослому пацієнтові в такому разі замість походу до психолога?

  • Активне вивчення клініки та лікарів, які в ній працюють, та реальних відгуків онлайн.
  • Вивчення дороги в клініку: по гугл-картах або наживо, щоб дорога не здавалася шляхом на ешафот.
  • Якщо у вас є можливість зайти на «екскурсію» до стоматології та домовитися про прийом на ресепшені особисто, це величезний плюс: ви зможете озирнутися та адаптуватися до легкого медичного запаху.
  • Розмова зі стоматологом і простий огляд із дзеркалом способи також надати впевненості. Ви зможете детально обговорити майбутній план лікування та дати собі ще трохи часу, щоб на нього налаштуватися.
  • Візьміть із собою близьку людину: нехай зачекає на вас у вестибюлі або навіть тримає за руку під час огляду. Головне – ваш комфорт.

Є й інший метод: дочекатися моменту, коли візит до стоматологічної клініки виявиться неминучим через біль і значні проблеми. Ось тільки чи варто ризикувати здоров’ям, якщо стоматологічна клініка Осадчого пропонує максимально комфортні та безпечні умови відвідування, дбайливе ставлення до ваших зубів та якісне спілкування, яке переконає вас у необхідності вчасно доглядати за своїми зубами?

Не зволікайте: звертайтеся до стоматолога вчасно. І не соромтеся свого страху: саме він сигналізує, що ви готові берегти своє здоров’я.

Новости Украины