Стрілки –уперед. А ви підтримуєте перехід на літній час?

Принаймні двічі на рік суспільство і законодавці активно обговорюють питання скасування практики переведення стрілок годинника на годину вперед навесні та на годину назад восени. Цієї весни депутати Верховної Ради навіть устигли ухвалити відповідний законопроєкт у першому читанні, але в підсумку поки що вирішили нічого не змінювати, відклавши питання «до кращих часів».

Існує як мінімум три найбільш реальні сценарії: продовжувати щорічне переведення стрілок туди-назад, залишитися назавжди на зимовому часі або так само назавжди перейти на літній і більше нічого не змінювати.

Нагадаємо, що існує астрономічний час, в основі якого – пік літнього сонцестояння (22 червня – сонце в зеніті о 12:00). В Україні цьому відповідає так званий зимовий час. Тож саме він природніший, проте не все так просто.

Олег Головатенко, журналіст:

– Зимовий час улітку – це схід сонця о 03:37 ночі. І коли 00:00 – середина ночі. Щоб не стати гіпертоніком, за цим часом потрібно лягати о 8–9-й вечора.

Гадаю, світанок о 03:37 (якщо прокидатися за годинником) – це ненормально. Недоотримання вітаміну D, депресії, вічний недосип і пригнічений психологічний стан…

Я не розумію прокидань із сонцем у зеніті з подальшим гарцюванням уночі. Одна справа, якщо ти живеш на хуторі в режимі повної автономності, маєш змогу лягати о 20:00 і вставати о 05:00, будучи не прив’язаним до суспільних процесів. Це не дитинство, коли із сонечком улітку лягав о 22:00 за біологічним годинником і вставав із півнями.

Чи можливо робочий день починати о 5-й ранку, а закінчувати о 14-й, щоб на родину вистачало? А банківський час прив’язати разом з іншими процесами? При зимовому часі як заразмаємо жахливу неузгодженість робочого дня зі світловим. Що корисного з бадьорості в ніч, яка починається зараз з 19-ї вечора?

Олександр Соломаха, заступник директора Чернігівського філармонійного центру:

– Я за зимовий час (хоч так і неправильно його називати, але назву для зручності). Вважаю, що потрібно припинити переводити годинникові стрілки і залишитися на тому часі, що діє зараз. Чому? Бо так зручніше для людського організму і виникає менше стресів від переведення стрілок годинника двічі на рік.

Увечері я лягаю спати не за годинником, а за втомою. А вранці – прокидаюся якраз за годинником. І саме зимовий час дозволяє прокидатися не поночі, а коли вже видно.

Вважаю, треба принаймні спробувати, а потім підбивати підсумки. Я б на місці депутатів запровадив експеримент і залишився на зимовому часі, а за рік повернувся б до цього питання.

Понад 20 останніх років ми живемо із сезонними переведеннями стрілок годинника. Тобто для нас це не експеримент, а вкорінена практика. Я ж пропоную здійснити річний експеримент щодо відмови переходу із зимового на літній час. І за підсумками цього експерименту робити висновки. 

тижневик "Семь дней"

Источник

Новости Украины