ТОП-10 місць Полтави, які варто відвідати кожному туристові

Полтава – чарівне і різнобарвне місто, яке по праву називається культурною столицею України. Давні традиції, переплетені з досягненнями сьогодення та помножені на привітність і щирість місцевих жителів, наче магнітом притягують до міста гостей з усіх куточків світу. Можливо, наша Полтава — провінційне містечко. Можливо, вона – маленька та затишна. Можливо, тут не таке активне нічне життя, як у мегаполісі. Проте вона щира, самобутня і така гарна, що закохатися у неї можна з першого погляду. А якщо цих поглядів буде не один, а цілих десять, то запалає почуттями навіть найгрубіше серце. Отже пропонуємо ТОП-10 місць Полтави, які необхідно відвідати, щоб пізнати увесь колорит нашого міста.

1. Кругла площа

Головна візитівка Полтави, її центральна частина, від якої, наче від серця, в усі боки відходять головні транспортні артерії міста. Монумент Слави височіє посередині Круглої площі.

Від нього починаються різноманітні туристичні маршрути та звичайні вечірні прогулянки. Окрім архітектурних див, привертає увагу й сам Корпусний сад, який налічує понад 70 видів дерев і кущів, а також охайні клумби, усіяні квітучим різнобарв’ям.

2. Каштанова алея

Ще одна туристична принада Полтави – Каштанова алея, яка пролягає по вулиці Соборності та становить один із найпопулярніших маршрутів для прогулянки містом. Починається вона символічним «Глобусом Полтави» та простягається на один кілометр до Київського вокзалу, закінчуючись пам’ятником генерал-лейтенанту О.І. Зигіну.

На алеї висаджено близько 400 каштанів, від яких і походить її назва. Старше покоління пам’ятає ще попередні дерева, які були демонтовані у 2003 році в зв’язку із аварійним станом. Тоді таке рішення влади викликало шквал критики з боку багатьох полтавців. Проте пройшли роки, і тепер вже можна присісти у затінку нових висаджених дерев, які стрімко підіймаються вгору, повертаючи алеї початковий вигляд.

3. Біла Альтанка

Іншим «полюсом» Вулиці Соборності є Біла альтанка.

За легендою, на цьому місці полтавський коваль підкував царського коня, що втратив підкову. Окрім самої архітектурної композиції, поряд розташована ще одна «народна» візитівка Полтави – пам’ятник галушці. Цей символічний знак, присвячений традиційній страві, одразу ж привернув увагу туристів і місцевих мешканців, ставши одним з найголовніших об’єктів для фотографування. Посидіти у ложці поруч із галушками вважається головною «родзинкою» більшості фотосесій.

4. Меморіальний комплекс Солдатської Слави

Приблизно у двох кілометрах від Круглої площі знаходиться ще один символ незламності духу полтавців та нашої перемоги над ворогами – Меморіальний комплекс Солдатської Слави, який у народі називають Вічним Вогнем. Тут полюбляють прогулюватися родинами, домовлятися про зустріч, або просто посидіти на лавочці у денний або вечірній час. Тим паче, що поруч з’явилося нове пам’ятне місце – Алея Героїв АТО, яку обладнано сучасним мультимедійний пристроєм та ефектним освітленням.

5. Поле Полтавської битви

Перемога над шведами у 1709 році надовго визначила хід історії Полтави . Ті події увіковічили у Державному історико-культурному заповіднику «Поле Полтавської битви», до складу якого входять музей, поле з обелісками на місцях колишніх редутів, один реконструйований редут, Сампсоніївська церква, Спаська церква, Хрестовоздвиженський монастир, Ротонда дружби народів та багато пам’ятників і пам’ятних місць.

Крім того, неподалік від музею розташований Інститут свинарства і агропромислового виробництва НААН, який за радянських часів був чи не єдиною структурою подібного наукового спрямування на увесь Радянський союз. Підпорядкована йому дослідна станція імені М.І. Вавілова – взагалі найстарша сільськогосподарська науково-дослідна установа у Європі, яка вражає бібліотекою, видовим розмаїттям сільськогосподарських рослин та унікальною колекцією комах.

6. Капище

Не тільки храмами та церквами славиться наше місто. Пам’ятають місцеві мешканці й своє слов’янське коріння. Так, неподалік від обласного центра, біля села Патлаївка, у мальовничому місці розташоване Капище язичницьких богів, про яке, до речі, знають навіть не усі полтавці. У центрі Капища знаходиться Триглав, який символізує трьох найголовніших слов’янських богів, поруч з яким облаштовано Требник (вівтар) для підношень. Є чимало й інших язичницьких символів. Капище «охороняється» з чотирьох боків Семарглами – небесними вовками-стражами.

Попри увесь символізм, слід відмітити, що місце дуже гарне і спокійне, у якому відчувається сильна та водночас позитивна енергетика, яка заспокоює та допомагає навести лад у думках.

7. Дендропарк

Парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва як раз знаходиться на шляху від Полтави до Поля Полтавської битви та Капища, отже відвідати це місце однозначно треба. Милуватися тут є чим, оскільки парк розділено на десять тематичних зон, які відрізняються своїм флористичним різноманіттям та унікальними ландшафтними композиціями. Тут зростає понад 100 різних видів дерев і кущів, серед яких чимало рідкісних екземплярів.

За часів незалежності України дендропарк дещо втратив минулу велич, проте поступово її набуває, як і раніше, створюючись руками простих полтавців. До речі, за радянської доби, він удостоївся ІІ місця на Всесоюзному конкурсі об’єктів садово-паркового мистецтва, поступившись лише одному із московських парків.

8. Березовий сквер

Ще одна родзинка Полтави, що розташована у самісінькому її центрі. Сквер отримав свою назву через видовий склад дерев, які у ньому домінують. Не важко здогадатися, що мова йде про берези.

Розташований він по вулиці Пушкіна – одній із найбільш мальовничих і приємних для прогулянок вулиць Полтави. Ім’я видатного поета увіковічнено не тільки у її назві, а й у пам’ятнику, який знаходиться в самісінькому центрі скверу.

До речі, нещодавно з’явився новий пам’ятник О.С. Пушкіну, який символічно вітається з іншим класиком вітчизняної літератури М.В. Гоголем на перетині однойменних вулиць. Скульптурна композиція знаходиться буквально у декількох сотнях метрів від згаданого Березового скверу.

9. Полтавський краєзнавчий музей

Колишній будинок Полтавського губернського земства був споруджений на початку минулого сторіччя у стилі українського модерну. Від моменту закінчення будівництва його визнали видатним архітектурним витвором. З 1920 року будівля повністю перетворилася на музей, експозиції та фонди якого наразі налічують більше 300 тисяч експонатів. Серед них особливим попитом користуються археологічні, природничі та етнографічні колекції. Регулярно проводяться тематичні виставки. Щорічно залами Полтавського краєзнавчого музею проходить більше 400 тисяч відвідувачів, проводиться понад 3 тисячі екскурсій.

Поруч із музеєм розташовано два затишні та мальовничі парки – Петровський і Сонячний, якими полюбляють прогулюватися родинами та із друзями. В першому встановлено пам’ятник Т.Г. Шевченку, а біля другого височіє пам’ятник Загиблим українським козакам, увінчаний величезним хрестом. На верхівці останнього можна помітити масонський символ «Всевидяче око», походження якого достеменно невідоме.

10. Театральна площа

Популярне місце полтавської молоді – театральна площа, а також розташований поруч бульвар Гоголя із пам’ятником видатному письменнику. Тут життя бурлить і вдень, і вночі. Безумовно, викликає увагу репертуар і професійність виконавців театру, проте не менш цікаві події відбуваються й поруч. На театральній площі часто проходять концерти, виставки, облаштовується ярмаркове містечко. Полтавці полюбляють приходити на площу разом із дітьми, часто годують голубів.

Тут можна побачити вуличних торгівців та «артистів» з народу, які співають, танцюють, або демонструють інші свої таланти. Але усі вони – талановиті та недуже, веселі та похмурі, яскраві чи непомітні, формують справжній дух нашого міста – такий різнобарвний, багатогранний та надзвичайно колоритний, заради якого хочеться приїжджати у Полтаву знову і знову, кожного разу відкриваючи для себе щось нове, цікаве і неповторне.

Автор — Ігор Лядський

Источник

Новости Украины