«Треба відновлювати країну». Працівники газової компанії з Кропивницького відновлюють газопроводи на Донеччині

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Микола Маркітан і Віктор Решетник. Суспільне Кропивницький

Двоє працівників Кропивницької філії компанії "Газорозподільні мережі України" відновлювали газопостачання у містах і селах Донеччини. Були у Слов’янську, Краматорську й Лимані. Працювали там тиждень під звуки вибухів. Розповіли, що думки відмовлятись від поїздки не було, бо розуміють, що треба відновлювати країну.

Микола Маркітан – електрогазозварювальник. У грудні їздив відновлювати газопостачання у деокуповане місто Лиман. Був там упродовж тижня. Розповів, що ремонтували газопроводи, щоб подати людям перед новим роком газ: "Дуже багато побитих мереж. Є ті, які зруйновані важкою технікою. Труби лежали на землі. Від прильотів зруйновані підземні газопроводи. Є воронки глибиною метри три, а в діаметрі – шість-сім".

Пошкоджена осколком газова труба біля багатоповерхівки, місто Лиман, 2022 рік. Фото Миколи Маркітана

За словами Миколи Маркітана, на труби або ставили латки, або повністю їх замінювали. У частині випадків не бачили сенсу прокладати нові мережі: "Багато вулиць геть відрізали від газопостачання, бо самих вулиць немає. Вони зруйновані вщент".

Електрогазозварювальник розповів, що усі ремонтні бригади працювали попри щоденні обстріли міста російськими військовими: "Ми робимо газ, зварюємо, а хлопці відновлюють покрівлі. І всі знають, що це треба робити. Потрібно відновлювати країну. Я сиджу вдома в теплі, а люди сидять у холоді".

Віктор Решетник їздив допомагати колегам в Краматорськ Донецької області. Звідти ремонтники вирушили на роботу в місто Слов’янськ і село Богородичне. Там відновлювали газорозподільну станцію і газопровід: "Станція розподіляє газ на декілька населених пунктів. У трубах було десь 207 осколкових отворів".

Тут і на наступних трьох фото газорозподільна станція, село Богородичне, 2022 рік. Фото Віктора Решетника

Фото Віктора Решетника

Фото Віктора Решетника

Фото Віктора Решетника

Відновили й зруйнований газопровід трьохсотого діаметра, розповів Віктор Решетник. Він тягнувся через річку. Зі слів газозварювальника, там робили вставку.

Тут і на наступному фото зруйнований газопровід, село Богородичне, 2022 рік. Фото Віктора Решетника

Фото Віктора Решетника

Найбільше чоловіка вразило, що у селі Богородичне не лишилось жодного цілого будинку: "Ворожі війська зруйнували це красиве село, кожен будинок був розтрощений до фундаменту. Вразило й те, що такі міста, як Краматорськ, уночі майже порожні. Їдеш. Стоїть дев’ятиповерхівка. Там одне віконце горить. Людей майже немає".

Тут і на наступних трьох фото зруйновані будинки, село Богородичне, 2022 рік. Фото Віктора Решетника

Фото Віктора Решетника

Фото Віктора Решетника

Фото Віктора Решетника

Віктор Решетник їздив відновлювати й газопроводи у місто Часів Яр неподалік Бахмуту. Зі слів чоловіка, обстріли там тривають постійно.

Новости Украины