Юна мешканка Мелітополя розповіла, як три доби з окупації виїжджала

Юная жительница Мелитополя рассказала, как трое суток из оккупации выезжала

Наш сайт неодноразово публікував історії людей, вимушених виїжджати з Мелітополя. Черговою такою історією поділилася 16-річна мешканка Медового міста, яка змушена була самотужки їхати в Україну на початку січня.

Варто зазначити, що на той час виїхати з окупованого міста ще можна було. Свого імені з міркувань безпеки дівчина не назвала.

— Виїжджала наприкінці січня, перевізник "Південний експрес". Я неповнолітня, з документів у мене була тільки ай-ді карта.

Виїжджати дівчині довелося через Крим, Росію, Білорусь, Прибалтику, Польщу і, нарешті, в Україну.

— По приїзді на кордон із Кримом стояли досить довго, у всіх зібрали документи і телефони, сказали написати номери і паролі на листочку. Після того, як зібрали, то забрали незрозуміло куди на перевірку. Я переживала, що мене можуть не пропустити, оскільки я неповнолітня.

Очікування тривало близько чотирьох годин. Як пізніше з'ясувалося, перевіряли все: Ютуб, соцмережі, галереї, листування. Після цього перших сімох людей викликали на допит — мабуть, знайшли щось "заборонене" в них у телефоні.

— За розповідями людей, запитували, чи є знайомі, які служать, ставили інші "навідні" запитання, тиснули морально. Головне, за їхніми словами — не виявляти хвилювання, щоб не "напружувати" окупантів.

Далі ті, хто отримали документи і телефони, пішли на митний контроль, там теж перевіряли документи і стандартні питання: куди їдете, навіщо, чому, на який термін, чи є російські документи і так далі. Після цього "просканували" речі.

— Після цього ми всією групою пішли чекати на автобус, який мав везти нас до Сімферополя, і там пересідати на автобус, який віз до Білорусі. З Білорусі пересіли в інший автобус на Польщу.

Після приїзду в Сімферополь "групі" довелося чекати людей, яких забрали на Чонгарі на допит. Після того, як усі зібралися, висунулися в дорогу. Перед кримським мостом знову заїхали на "скан" речей, перевірку документів і огляд автобуса. Питань жодних окупанти вже не ставили.

— Коли приїхали на кордон росія — білорусь, пішли на КПП, як такого кордону там немає, тому все пройшло дуже швидко. Віддали їм міграційну карту, яку заповнювали на кордоні в Криму, відповіли на стандартні запитання: до кого їдете, на який термін. Також попросили написати ім'я, прізвище, номер телефону людини, яка зустрічає, і місто, в яке їдете.

Загалом на кордоні з Білоруссю довелося стояти близько чотирьох годин.

На кордоні з Латвією відбулася ще одна перевірка документів і речей. Потім викликали групою 2-4 людини. запитували, звідки і куди їдете, чи є російські документи, чому виїжджаєте з окупації. Усе це теж зайняло близько чотирьох годин.

— Далі вирушили в дорогу до Польщі, жодних кордонів не було. На виїзді в Україну перевірили документи, оглянули автобус і все. На в'їзді в Україну зібрали паспорти, більше нічого не перевіряли.

Весь шлях від Мелітополя до Польщі зайняв, за словами, близько трьох діб.

Нагадуємо: у Росії з 9 січня до 2023 року обмежили виїзд із країни військовозобов'язаним, зокрема обмежено придатним для служби. Це, на жаль, стосується і Мелітополя.

Джерело

Новости Украины