В Херсоні вшанували пам’ять польського генерала

 За повідомленням прес-служби Херсонської обласної ради, у заході взяли участь Генеральний Консул Республіки Польща в Одесі пані Катажина Солек, а від Херсонської обласної ради — керуючий справами виконавчого апарату, депутат Херсонської обласної ради Павло Александров.

 Маріуш Заруський — бригадний генерал Речі Посполитої, невтомний громадський діяч, вихователь і друг молоді, моряк, альпініст, а також мандрівник, фотохудожник, живописець, піонер лижного спорту, автор віршів і оповідань, публіцист.

 1885 року Заруський розпочав навчання в Одесі на фізико-математичном факультеті університету та забрав туди всю родину. Зі спалахом Першої світової війни Заруського було мобілізовано до військового формування на чолі з Юзефом Пілсудським, який вбачав у боротьбі з Російською імперією шанс на відродження незалежної Польщі.

 На початку Другої світової війни Маріуш Заруський з родиною перебував у Варшаві, а потім виїхав на Волинь і до Львова. Там він був заарештований НКВД. Навесні 1940 року його етапували з львівської в’язниці до Херсона. Після поспішного слідства його засудили до 5 років таборів у Красноярському краї, однак він захворів на дизентерію і у тяжкому стані потрапив до в’язничної лікарні. 8 квітня 1941 року Маріуш Заруський помер в Херсоні та був похований на міському цвинтарі, де пізніше було встановлено меморіальний знак.

 У Херсонському костелі Пресвятого Серця Ісуса Христа сьогодні знаходиться дзвін, привезений і встановлений на кошти польських харцерів та меморіальна дошка на честь Маріуша Заруського.

 Також, сьогодні в Херсонському обласному художньому музеї ім. О.О. Шовкуненка відбудеться прем’єрний показ фільму «Маріуш Заруський, патріот, закоханий у море», а також урочисте відкриття виставки, підготовленої інститутом Національної Пам’яті Республіки Польща.

Читайте також: На Херсонщині розпочалися позапланові навчальні збори з територіальної оборони

Источник

Новости Украины