В’язні фашистських концтаборів приїхали у Луцьк

З 13 областей та міста Києва до Луцька приїхали 20 колишніх в’язнів концтаборів та гетто.

Наймолодшому учаснику делегації нині 75, найстаршому – 90 років, пише Суспільне.

Колишні в’язні, яким вдалося вижити у німецьких концтаборах побували на місці колишнього гетто, місці розстрілу євреїв та на меморіальному комплексі. Вони розповіли про свої спогади про найстрашніші роки життя та рідних і близьких, яких втратили через війну.

Члени «Української спілки в’язнів — жертв нацизму» поклали квіти до пам’ятника загиблим у роки окупації Луцька нацистами, відвідали Урочище Причищизна.

Громадська організація об’єднує 87 відділень по всій Україні, розповіла керівниця делегації Валентина Будзінська: «Наша основна мета – передати цю трагедію до людей, тому що на сьогодні основне – жива пам’ять. Жертви нацизму – останні свідки злочинів Другої світової війни. Тоді вони були малолітні діти, сьогодні – це ветерани».

Зі слів керівниці делегації, зустріч із ветеранами у Луцьку та поїздки членів організації містами України відбуваються у рамках держаної програми «Діти за колючим дротом: біль і пам’ять».

Нагадаємо, 2019 року у травні колишні в’язні нацистських концтаборів з 14 областей України приїжджали на Волинь. Вони відвідали територію старої Луцької тюрми, Волинського регіонального музею українського війська і військової техніки. На меморіальному комплексі «Вічна слава» обласного центру поклали квіти до пам’ятного знаку в’язням концтаборів гетто, гестапо, які загинули у роки Другої Світової війни.

Источник

Новости Украины