В Ізюмі знайшли масове поховання людей

Тут ховали військових і цивільних.

У звільненому Ізюмі поруч із кладовищем знайшли масове поховання людей. Неподалік є братська могила військових ЗСУ.

15 вересня у місті знайшли масове поховання людей. У лісі, поблизу міського кладовища, поховані люди, яких вбили окупанти починаючи з 24 лютого. Судячи за надписами на хрестах, тут поховані зокрема цивільні люди. Це сім’ї, які були вбиті під час авіанальотів на місто в березні 2022 року. Поруч — кількадесят могил військових.

«Ми так порахували, тут десь близько 20-25 людей. Хоча напис тут був 17. Ми перевіримо це уже коли будуть підіймати», — повідомив Радіо Свобода уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин Олег Котенко.

Усього, за попередніми даними, на кладовищі у місті поховано понад 400 людей.

«Є відео, вони [окупаційні війська] самі виставили це відео, коли було окуповане місто, і ми розуміли, що потрібно це місце розшукати після того, як ми деокупуємо цю територію Ми так і знайшли це поховання, але ми не знали, що там будуть поховання та інші якісь”, — повідомив Котенко.

Фото: Радіо Свобода.

На могилах стоять нашвидкуруч зроблені хрести, на яких здебільшого вказані лише номери. Людей тут ховали мешканці Ізюму.

На кладовищі є могили дітей.

“Я не хочу називати це Бучею – тут більше, скажімо так, цивілізовано поховані люди. Не хочу про це навіть думати, але я думаю, що там є й загиблі діти”, — сказав Олег Котенко «Настоящему времени».

Нагадаємо, Ізюм був окупований 1 квітня. Після місяця жорстоких боїв, російська армія повністю зайняла місто. За неповних пів року росіяни та їхні посіпаки перетворили одне з найкрасивіших та найкомфортніших міст Харківщини на руїни.

В Ізюмі наразі немає електропостачання, води, газу, не працює каналізація. Інтернет забезпечують лише військові модулі Starlink. Електропостачання обіцяють відновити за тиждень, український мобільний зв’язок — за два-три дні. Невдовзі мають відновити пенсійні та соціальні виплати, точну дату чиновники не називають. Працює центральна лікарня та кілька сімейних лікарів. Місто закрите на в’їзд та виїзд, йде зачистка від залишків російських окупантів. 

Джерело

Новости Украины