В Офісі президента пояснили причину звільнення трьох голів ОВА

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Президент Зеленський під час звернення 14 березня, 2023 року. Фото: ОП

Президент Володимир Зеленський 15 березня звільнив голів Луганської, Одеської та Хмельницької обласних військових адміністрацій. Відповідні укази опубліковані на сайті президента України.

Згідно з документами, Сергія Гайдая звільнено з посади голови Луганської ОВА, Максима Марченка — Одеської ОВА, Сергія Гамалія — Хмельницької ОВА. Зазначається, що всіх посадовців звільнено згідно з поданими ними заявами. Гайдай працював на своїй посаді з жовтня 2019 року, Марченко — з березня 2022 року, а Гамалій — з грудня 2020 року.

"Причина звільнень — підвищення якості управління регіону у кожному випадку. Зараз розглядаються кандидатури нових керівників", — повідомив у коментарі Суспільному речник президента Сергій Никифоров.

За його словами у Луганській області керівником буде найімовірніше військова людина: "Власне, це і була мотивація. Як і раніше, є такий намір у всіх прифронтових та відверто фронтових, як у випадку з Луганською областю регіонах, мати на посаді очільника саме військову людину".

Утім, хто саме надалі очолить Луганську ОВА Никифоров не уточнив. У випадку звільнення інших голів ОВА "причини звільнення всюди різні", зауважив він.

"Я думаю ви самі знаєте з чим це пов'язано і зробите висновки", — сказав Никифоров.

На запитання про можливе призначення Сергія Гайдая послом у Казахстані, прессекретар президента відповів: "Щодо призначення Сергія Гайдая послом до Казахстану, має бути відповідне рішення, до підпису рішення коментувати про це я не можу".

Сергій Гайдай

Наприкінці січня голова Луганської ОВА Сергій Гайдай прокоментував Суспільному повідомлення ЗМІ про його імовірну відставку та призначення послом.

"Я — член команди президента. Якщо він побачить мене на якійсь важливій посаді на іншому напрямку фронту, значить я поїду туди, куди він мене призначить. Для того, щоб призначити кудись, там де людина працює, її з того місця треба звільнити. Я не бачу тут ніяких величезних сенсацій, але поки, що, ніяких документів нема", — сказав Гайдай.

Видання "LB" повідомило, що Гайдая можуть призначити послом до Казахстану, а основним кандидатом на посаду начальника Луганської ОВА є народний депутат Максим Ткаченко, який є заступником голови депутатської фракції "Слуга народу". За інформацією видання, на цю посаду його просуває Давид Арахамія. Сам Ткаченко Суспільному сказав, що про таке призначення нічого не знає.

"У мене немає коментарів з цього приводу, не знаю що пишуть, можливо когось іншого мають на увазі. Я поки про це нічого не знаю. Тут, мабуть прив'язують що я з Луганщини й можливо з цим пов'язано. Але нічого не можу прокоментувати", — сказав він.

Максим Марченко

Максим Марченко прокоментував своє звільнення з посади начальника ОВА та заявив, що сподівається незабаром повернутися до лав ЗСУ.

"Боротьба триває… І я вважаю, що повинен робити те, що вмію найкраще — вбивати ворогів та воювати заради майбутнього України. Сподіваюсь, що незабаром я повернусь до своєї улюбленої справи. Але моя душа та серце назавжди залишаються в Одесі", — написав він у своєму каналі.

Представник Одеської обласної організації "Комітету виборців України" Анатолій Бойко у коментарі Суспільному сказав, що ключову роль у звільненні Марченка зіграли регулярні корупційні скандали навколо Одеської військової адміністрації, які виникали протягом останніх місяців.

Серед них, зокрема, затримання двох заступників Марченка Олега Муратова та Ігоря Ткачука. Посадовців Одеської ОВА також запідозрили в розтраті грошей. Ще однією причиною звільнення Марченка Анатолій Бойко вбачає відсутність лідерства у начальника ОВА: “На мій погляд, він послідовно уникав лідерства. У тому сенсі, що він удавав що його стосується тільки військові питання, питання оборони, а все решта — він до того відношення не має. Так могло бути перший місяць, два місяці, але не весь час”.

За словами Бойка, Марченко не зміг розв’язати проблеми, які виникали в регіоні, не реформував адміністрацію та залишив на посадах попередніх очільників, до яких було багато питань.

Сергій Гамалій

Сергій Гамалій своє звільнення з посади голови Хмельницької обласної військової адміністрації наразі не прокоментував. Згідно з процедурою, обов'язки голови Хмельницької ОВА, найвірогідніше, буде покладено на першого заступника. Ним наразі є Сергій Тюрін. Утім, виконуючого обов'язки голови Хмельницької ОВА може бути призначено й указом президента і не обов'язково з числа нинішніх заступників голови ОВА, повідомили Суспільне Хмельницький у пресслужбі Хмельницької облдержадміністрації.

Новости Украины