В Охтирці на Сумщині вшанували пам’ять загиблих внаслідок бомбардування у 2022 році

За інформацією: Суспільне Суми.

Фото: Суспільне Суми

"Саме в цей день найбільше охтирчан найбільше захисників загинуло і саме в цей день було дуже багато поранених, багато руйнувань у нашому місті. Перші термобаричні бомби були скинуті на центр мікрорайону Дачний", — розповідає Павло Кузьменко.

Фото: Суспільне Суми

Серед тих, хто згадує загиблих — військовий капелан Охтирського полку підтримки протоієрей Роман Клизуб. Чоловік був одним із тих, хто з перших днів захищав місто.

"2Я живу в селі Сонячне і там ми починали організовувати оборону уже. Тому війна почалась з другого дня і 26-го я також був тут на території частини. Ну Бог беріг", — згадує Роман Клизуб.

Фото: Суспільне Суми

Віталій Троценко працював рятувальником. Коли почалася війна, він узяв в руки зброю і пішов захищати Охтирку. Під час авіаудару перебував у військовій частині.

"25-го пішов я у тероборону. 26-го був в часті, там, коли пролетіла нехороша штука від росіян. Вижили. Ну що всі хлопці були, як моноліт одні всі. Ніхто нічого про що думав… Думали, як захистити, щоб росіяни до нас сюди не прийшли", — каже Віталій Троценко.

Наслідки російського бомбардування, Охтирка, 2022 р.

Наслідки російського бомбардування, Охтирка, 2022 р.

Наслідки російського бомбардування, Охтирка, 2022 р.

"Беззаперечно сам факт величезна втрата в кількості людей, по-друге — це найперша масова втрата людей в Україні тому ви знаєте ця подія дала запал на подальшу боротьбу і не станься цієї події. Невідомо, чи вистояла б тоді Охтирка", — говорить Роман Клизуб.

Що відомо про бомбардування Охтирки 26 лютого 2022 року

  • По обіді 26 лютого, російські військові почали атакувати Охтирку з повітря. За словами добровольця Ігоря Біленка, тоді в казармі військової частини загинуло близько 70 осіб, в медчастині — близько 20 людей.
  • Того дня загинула сержантка, медикиня Інна Дерусова. Президент України посмертно присвоїв захисниці звання Героя України з удостоєнням ордена “Золота Зірка”.
  • 24 березня Охтирці присвоїли звання "Місто-герой", мера нагородили орденом "За мужність" ІІІ ступеня.

Новости Украины