За інформацією: Суспільне Вінниця.
Суспільне Кропивницький
Шеф-кухар з Кропивницького Василь Дерев’янко, осучаснює автентичні страви Кіровоградської області. Суспільному показав, як готує "вареники з піском" за традиційним рецептом з села Куцеволівка Олександрійського району.
Рецепт “вареників з піском” шеф-кухар дізнався з книги “Смачна Кропивниччина”. У збірці є рецепти двісті тридцяти автентичних страв, зібраних в експедиціях Кіровоградщиною. Василь Дерев’янко взявся осучаснити ці рецепти. Розповів, у випадку з варениками зменшив калорійність.
"Раніше люди використовували більше сала зажареного, бо тоді треба людям було багато сили, щоб працювати".
Говорить, для приготування “вареників з піском” знадобиться для тіста: вершкове масло, борошно, яйце, молоко, щіпка солі, перцю та цукру. Для начинки: сало з м'ясом, цибуля та ложка борошна.
"Молоко, масло, соль і цукор ставимо на плиту і повинні закип'ятити його. Ми використовуємо тісто заварне, хоча більшість використовують тісто прісне, звичайне".
Для начинки шеф-кухар сало смажить до шкварок з цибулею, додає борошно. Шкварки пропускає через м'ясорубку. "І виходить, що на смак ти як їси, начинка, як пісок, таке крихке виходить".
Особливість "вареників з піском" в тому, що це регіональний продукт, говорить Василь Дерев’янко. "А ще це початок зимових свят, коли вдома всі збираються на свята і готують, як раніше готували наші бабусі, вечері всі сідали за стіл в колі сім'ї та смакували".