Верховний Суд остаточно заборонив діяльність «Партії Шарія» в Україні: подробиці

Верховный Суд окончательно запретил деятельность "Партии Шария" в Украине: подробности

Верховний Суд остаточно заборонив діяльність "Партії Шарія" в Україні. 6 вересня найвища судова інстанція залишила без задоволення апеляційну скаргу юристів цієї політичної сили.

Рішення суду першої інстанції про заборону партії блогера-втікача залишено у силі. Про це повідомляє Рух "Чесно".

Верховний Суд остаточно заборонив діяльність "Партії Шарія" в Україні: подробиці

Верховний Суд на засіданні 6 вересня залишив без задоволення апеляційну скаргу Партії Шарія. Рішення суду першої інстанції про заборону цієї політичної сили судді вирішили лишити без змін.

У "Чесно" наголосили: це перше рішення найвищої судової інстанції на апеляційну скаргу партії щодо заборони. У вересні розглядатиметься ще 6 апеляційних скарг інших партій, заборонених рішеннями Восьмого апеляційного адміністративного суду.

В апеляційній заяві юристи "Партії Шарія" просили суд скасувати рішення першої інстанції про заборону цієї політсили й ухвалити рішення про відмову у задоволенні позову Мін'юсту про її заборону. У своїй аргументації вони наполягали на тому, що керує партією не сам Шарій, а його дружина Ольга.

"Це рекордне за тривалістю засідання у справах про заборону партій. Воно тривало з 9 ранку й аж до 17 години. Дебати між адвокатами Партії Шарія з одного боку і Мін'юстом та СБУ з іншого точилися передовсім довкола висловлювань Анатолія Шарія з його відео на YouTube. Захисна позиція партії полягала в тому, що Шарій нібито не має стосунку до партії, не є її членом та не входить до керівних органів. У партії також наполягали, що висловлювання однієї особи не можуть бути підставою для ліквідації цілої партії", – зазначив провідний аналітик партійних фінансів Руху ЧЕСНО Ігор Фещенко

Він також розповів, що зі свого боку Мін'юст доводив, що Шарій є де-факто лідером партії та керує нею. Представники від міністерства наводили факти колаборанства та підривної діяльності окремих представників партії у Маріуполі, Харкові, Херсоні та Вінниці.

"Тож "Партія Шарія" — це перша партія, якій остаточно заборонена діяльність в судовому порядку. Що стосується її формального лідера Анатолія Шарія, то 16 лютого 2021 року СБУ оголосила йому підозру за статтею про державну зраду й порушення рівноправності громадян", – резюмували в "Чесно".

Щодо остаточної заборони "Партії Шарія" висловилися також у Службі безпеки України, яка доклала зусиль для того, аби це рішення зрештою таки було ухвалене.

"Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду України відхилив апеляційну скаргу проросійської політичної сили "Партія Шарія", і таким чином остаточно заборонив її діяльність у нашій країні. Таке рішення суд ухвалив сьогодні в межах відповідного реагування СБУ на загрози національній безпеці та на підставі указу президента і рішення РНБО", – наголосили в СБУ.

У Службі зазначили, що в основу рішення про заборону партії лягли матеріали про причетність лідера та провідних функціонерів "Партії Шарія" до низки серйозних правопорушень.

Зокрема, в СБУ наголосили, що зібрали матеріали щодо причетності Анатолія Шарія та провідних партійців політичної сили його імені до дестабілізації суспільно-політичної ситуації в Україні; поширення антиукраїнської пропаганди щодо зміни конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету й територіальної цілісності України; підриву державної безпеки; пропаганди війни, насильства в умовах військової агресії РФ.

"Нагадаємо, у травні в Іспанії було затримано проросійського блогера Анатолія Шарія, якого СБУ підозрює у державній зраді, зокрема, у скоєнні злочинів, передбачених двома статтями Кримінального кодексу України – ст. 111 (державна зрада) та ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками). За матеріалами цього провадження ініційовано питання щодо екстрадиції Шарія до України", – нагадали у службі.

На переконання слідчих СБУ, Анатолій Шарій здійснював протиправну діяльність на шкоду національній безпеці України в інформаційній сфері. Згідно із заявою служби, є підстави вважати, що він діяв на замовлення російських структур.

https://www.obozrevatel.com/ukr/politics-news/verhovnij-sud-ostatochno-zaboroniv-diyalnist-partii-shariya-v-ukraini-pershi-podrobitsi.htm

 

 

Новости Украины