Відмінності кондиціонера від системи рекуперації повітря

Ми вже звикли до того, що кондиціонер для нас став надійним засобом клімат-контролю, особливо в спекотну погоду. Однак останнім часом все більше домогосподарств переходять на систему вентиляції з рекуперацією. Чи дійсно рекуператори повітря справляються з задачею очищення повітря краще за кондиціонери? Щоб відповісти на це питання, потрібно окремо розібрати характеристики кондиціонера та рекуператора та визначитися, чи дійсно вони справляються з поставленими перед ними задачами.

Яка роль кондиціонера у помешканні?

Головна роль, яку виконує кондиціонер у помешканні, саме для цього його і встановлюють, це охолодження повітря. Зустрічаються моделі, які не тільки охолоджують, а і нагрівають повітря.

Дехто вважає, що якщо кондиціонер має вбудований вентилятор, то він і очищає повітря. Але це помилкове судження. Кондиціонер хоч і має вентилятор, але він просто ганяє повітря по колу. А наше завдання створити такі умови, щоб відпрацьоване повітря виходило назовні, а натомість поступало чисте і свіже. Говорячи простими словами, щоб здійснювався повітрообмін. Отож і виходить, що просто мати кондиціоноване повітря це замало, все одно потрібно відчиняти вікна або хвіртки та провітрювати помешкання.

Що стосується монтажу кондиціонера, то тут вже все залежить від складності самого пристрою. Якщо це канальні кондиціонери, які використовують для приміщень з великою площею (до 2000 м.кв.), то складність монтажу є набагато більшою за встановлення двоблокової спліт-системи, яку просто прикріплюють до стіни. Тут потребується необхідність використовування точних розрахунків так і додаткове проєктування.

Чи може рекуператор замінити кондиціонер?

Головна задача рекуператора — здійснення повітрообміну зі збереженням температури.

Рекуператор сам по собі не нагріває повітря у приміщенні й не охолоджує його. Цей спосіб вентиляції під час опалювального сезону дозволяє зберігати тепло всередині помешкання, економлячи при цьому витрати на опалення. Тож якщо ви прагнете отримувати якісне повітря зі збереженням тепла, то рекуператор саме те, що вам потрібно.

Ці два пристрої ідеально доповнюють один одного. Рекуперація і конденсування повітря у вашому помешканні — це відмінне рішення для досягнення максимально комфортного мікроклімату, створивши ідеальний баланс між температурою і чистим повітрям.

Монтаж рекуператора характеризується відносною простотою, достатньо усього лише одного отвору у стіні. Так і самі пристрої мають невеликий компактний розмір, який підходить навіть для невеликої кімнати.

Як бачимо з завдань, які виконують обидва пристрої, це різні системи з різним функціоналом. Тож ідеальне рішення — це поєднати обидві системи в пару. Тоді отримаєте чисте повітря з оптимальною температурою і вологістю. А придбати високоякісний рекуператор за найнижчими цінами можна в Прана.

Новости Украины