За інформацією: Суспільне Вінниця.
Фото: Суспільне Вінниця
7 тонн жолудів заготовили для майбутніх дібров лісівники Вінницького держлісгоспу цієї осені. Висаджуватимуть насіння навесні. Наразі його на спеціальному комплексі обробляють, варять, а потім морозять. Приживлюваність такого насіння до 97%, розповів Суспільному головний лісничий Вінницького Держлісгоспу Євген Ільченко.
Спочатку працівники вінницького лісгоспу відкалібровують насіння. Далі перебрані жолуді несуть до резервуара, де вони проходять флотацію та вимочуються у воді. Якісне насіння падає на дно, неякісне спливає. Далі процес термообробки.
“Вариться при температурі 40 градусів 2,5 години аби вбити шкідників”, — каже майстер лісу ДП “Вінницький лісгосп” Олександр Вітюк.
Фото: Суспільне Вінниця
Наступний етап — просушування. Триває він до години. Далі жолуді закидають до бетонозмішувача. Тут їх обробляють протигрибковим розчином.
Фото: Суспільне Вінниця
Оброблені жолуді засипають в ємності з отворами посередині, аби був доступ до повітря. І на зберігання в холодильник при температурі до -3 градусів.
“Загальний обʼєм 12 тонн дуба. Дві холодильні камери. Вони модульні. Їх можна нарощувати” — головний лісничий ДП “Вінницький лісгосп” Євгеній Ільченко.
Фото: Суспільне Вінниця
На випадок відключення електроенергії є генератор. У двох холодильниках нині зберігається насіння на 150 гектарів дібров. Частину з них висадять навесні. Частину залишать на зберігання.
“Дуб не щороку плодоносить. Через 3,5, 7 років. Щоб був запас насіння кожного року переходимо на холодильне обладнання”, — каже начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій Бондар
Вартість такого комплексу майже мільйон гривень. Наразі такі закупили 4 лісгоспи: Вінниця, Гайсин, Жмеринка і Тульчин.
Фото: Суспільне Вінниця
Загалом лісгоспи Вінниччини цьогоріч зібрали 68 тонн жолудів. Щороку вирощують до 10 мільйонів сіянців. Висаджують на лісових розсадниках та в теплицях.