Виплати пораненим та ремонти приміщень: які компенсації жителям Кременчука після обстрілу 22 вересня

За інформацією: Суспільне Полтава.

Фото: Суспільне Полтава/наслідки ракетного удару по центру Кременчука

У Кременчуці на Полтавщині завершують перевірку об’єктів та споруд, які поруйнувало після обстрілу з боку російської армії. Він стався 22 вересня 2023-го року.

Компенсації постраждалим від обстрілу Кременчука 22 вересня

У місті Кременчук нині оглянули 165 поруйнованих об’єктів, це приблизно 95% від загальної кількості. Про це під час апаратної наради 2 жовтня повідомив голова Кременчуцької громади Віталій Малецький.

"Виділили на сесії Кременчуцької міської ради у п’ятницю (29 вересня ― ред.) кошти під цю програму ― 1,5 мільйони гривень. Із них 1 мільйон 135 тисяч гривень уже розписано, тому що до нас зверталися люди через два, три, чотири дні після того, як відбулося влучання. В основному ― це акубаротравма, тобто контузія, яка проявилася на другий, третій день. Тобто кількість постраждалих дещо зросла. Тому ми зараз ці списки закрили, узагальнили і готові теж листом інформувати".

Вибите вікно в одній із будівель після обстрілу Кременчука 22 вересня 2023-го року. Фото: Суспільне Полтава/наслідки ракетного удару по центру Кременчука

За словами Віталій Малецького, суми виплат різні. Зокрема:

  • По 25 тисяч гривень надали для тих, хто лікувався стаціонарно;
  • По 10 тисяч гривень надали для тих, хто лікувався амбулаторно.

Як повідомив під час засідання начальник Полтавської ОВА Дмитро Лунін, виплати пораненим мають надати також із обласного бюджету. Крім того, допоможуть із ремонтом пошкоджених приміщень. За словами Кременчуцького міського голови, відновлення вибитих вікон готова профінансувати благодійна організація:

"Можливо, вони відновлять всі вікна, але без відкосів внутрішніх і без балконів. Тобто вони готові оплатити засклення однієї площини, але людям потрібна буде матеріальна допомога на відкоси, можливо, на ремонт внутрішніх приміщень, бо в когось вибило двері, ворота гаражні, в когось у гіпсокартоні шрапнель позастрявала. Тобто по кожній квартирі треба індивідуально визначатися, руйнування досить значні. По дахах сьогодні (2 жовтня ― ред.) приступили, між компаніями-підрядниками розписані дахи. У них завдання до дощів завершити цей процес. І дахи закриваються попередньо ще водонепроникною плівкою, щоб унеможливити затікання".

Руйнування в одному з приміщень у Кременчуці після російського обстрілу 22 вересня 2023-го року. Фото: Суспільне Полтава/наслідки ракетного удару по центру Кременчука

Куди влучили під час обстрілу Кременчука 22 вересня

Увечері 22 вересня 2023-го російські військові обстріляли Кременчук. Одна з ракет влучила в обʼєкт цивільної інфраструктури. Унаслідок цього загинула одна людина. Кілька десятків отримали травми. Про це розповідав начальник обласної військової адміністрації Дмитро Лунін.

Неподалік від місця влучання уночі 22 вересня розгорнули намети забезпечення працівників екстрених служб.

Що відомо про російські обстріли Полтавщини

Обстріли на Полтавщині почалися у перший день повномасштабного вторгнення Росії на територію України. 24 лютого 2022-го року поцілили по об’єктах у Миргороді.

За кількістю загиблих найбільш масштабний обстріл на Полтавщині стався 27 червня 2022-го року у Кременчуці. Російська ракета влучила у ТЦ "Амстор". 28 серпня 2023-го армія РФ обстріляла олійницю у селищі Гоголеве, загинуло чотири людини.

Новости Украины