«Віримо, що скоро нас звільнять»: як живуть люди у тимчасово окупованому Скадовську на Херсонщині

За інформацією: Суспільне Херсон.

Фото: Суспільне Херсон

Звикли до вибухів та виживають у непростих умовах. Лівобережжя Херсонщини на сьогодні лишається тимчасово окупованим військами РФ. Як люди живуть у Скадовську та які настрої панують у місті, з'ясували кореспонденти Суспільного.

За словами місцевого жителя Сергія, ніч на 16 листопада була гучною. Нарахували 5-6 вибухів, а після прильотів стало незвично тихо.

"Чутно як вони їздять на вантажівках, "Уралах" та КамАЗах вечорами і вночі, а цієї ночі було тихо А десь за 5-6 годин до прильоту, було чутно навіть БМП та БТР. Можливо, навіть танки, вони були за містом, рухалися, пересувалися", — каже чоловік.

Вибухом було зруйновано корпус бази відпочинку, де перебували російські військові та їх техніка, каже голова Скадовського міського голови Олександр Яковлєв.

Загалом до того, що в місті гучно, місцеві жителі звикли. Ніні у Скадовську за близькими підрахунками влади залишається 5-6 тисяч жителів. До 24 лютого їх було 17,5 тисяч. Це особливо відчувається на порожніх вулицях, розповідає скадовчанин Сергій.

"Людей дуже мало, десь в центрі ще багато, люди ходять за покупками, купляють їжу, а ось у віддалених районах людей та машин дуже мало", — каже чоловік.

Електрика, вода, газ у місті є. У магазинах можна придбати продукти, а подекуди навіть розрахуватись карткою українських банків через термінал. Гірша ситуація з ліками, хоча місцева лікарня продовжує працювати в штатному режимі.

"У лікарні, навіть якщо вам не потрібно зробити якусь значну операцію, потрібно шукати знеболювальні, бо лікарі кажуть їх немає", — розказує місцевий житель.

Не вистачає у лікарні і фахівців, підтверджує міський голова Скадовська Олександр Яковлєв. Адже багато медиків вихали з міста. Масовий виїзд місцевих жителів на підконтрольну територію зменшився з жовтня, коли окупаційні війська ввели нові правила. З того часу, потрапити на підконтрольну територію вдалось лише кільком сотням скадовчан.

Ті, хто лишився у місті, розказує житель Скадовська Сергій, чекають на звільнення і вірять, що воно буде вже скоро.

Новости Украины