Вища рада правосуддя відреагувала на рішення судді, яка дала умовний термін ґвалтівникам

Вища рада правосуддя відреагувала на рішення судді, яка дала умовний термін ґвалтівникам

Фото: скрі відео

Вища рада правосуддя розгляне скарги про вчинення суддею Воловецького районного суду Закарпатської області Оксаною Софілканич дисциплінарного проступку при винесенні вироку ґвалтівникам 14-річної дівчини. Проте наразі такі скарги до Вищої ради правосуддя не надходили, а сама вона не має повноважень їх ініціювати, сказано у заяві.

— ВРП не наділена правом ініціювати питання про відкриття дисциплінарної справи за власною ініціативою за повідомленнями викладеними у ЗМІ про наявність ознак дисциплінарного проступку в діях судді. Право на звернення із скаргою про вчинення дисциплінарного проступку суддею (дисциплінарною скаргою) має будь-яка особа (частина перша статті 107 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»). Вища рада правосуддя повідомляє, що зареєстровані скарги… будуть об’єктивно перевірені, їм буде надана відповідна оцінка у визначеному законом порядку. — сказано у повідомленні.

Вища рада правосуддя також закликала утриматись від грубих висловлювань у засобах масової інформації на адресу судді, тому що це може бути розцінено як тиск на суд.

За інформацією журналіста Віталія Глаголи суддя Оксана Софілканич пішла на «лікарняний» після розголосу у ЗМІ. 

Воловецький районний суд у березні ухвалив вирок трьом підліткам із села Верхні Ворота Закарпатської області, які 24 серпня 2021 року зґвалтували 14-річну односельчанку, а відео оприлюднили у мережі. Суддя Оксана Софілканич призначила їм 5 років позбавлення волі, але звільнила від виконання покарання з умовним терміном на два роки.

Після розголосу уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що бере справу під свій контроль. Сім’я дівчини буде подавати апеляцію на рішення суду. Правозахисники знайшли для неї адвокатів та психологів, які погодилися працювати безкоштовно. Влада Закарпатської області запропонувала знайти для дівчини іншу школу в регіоні.

Джерело

Новости Украины