У Білому домі відкинули «мирний план» Китаю: ратифікує захоплення Росією українських територій

В адміністрації американського президента Джо Байдена вважають, що деякі пункти «мирного плану», запропонованого Китаєм для закінчення війни в Україні, відповідають лише інтересам Москви. Зокрема, йдеться про припинення вогню та початок переговорів.

Відео дня

Як зазначив координатор зі стратегічних комунікацій у Раді національної безпеки при Білому домі Джон Кірбі на брифінгу в четвер, 16 березня, пропозиція Пекіна «звучить цілком логічно», однак припинення вогню просто зараз ратифікувало би захоплення Росією українських територій. Слова американського посадовця процитувало агентство «Укрінформ».

Кірбі наголосив, що припинення вогню означало б порушення Статуту ООН, бо це визнало б здобуток РФ у її спробах захопити силою територію України. Крім того, це дозволило б російським військам продовжувати окупацію українських міст.

На переконання Білого дому, цю паузу держава-агресорка Росія могла б використати для того, щоб відновити сили, посилити позиції та підготуватися до нового наступу на Україну.

Нагадаємо: у річницю повномасштабного вторгнення Росії в Україну, 24 лютого, міністерство закордонних справ Китаю оприлюднило свій «мирний план» щодо закінчення війни. У ньому міститься 12 пунктів. Зокрема, Пекін запропонував відновити мирні перемовини, припинити «односторонні санкції», відмовитися від «менталітету холодної війни», припинити вогонь тощо.

Президент США Джо Байден назвав ініціативу Китаю вигідною тільки Росії. Також він зазначив, що вважає нераціональною ідею Пекіна щодо проведення переговорів між Києвом та Москвою.

Радник Байдена з національної безпеки Джейк Салліван також розкритикував китайський «мирний план», заявивши, що війна «може закінчитися завтра, якщо Росія припинить нападати на Україну та виведе свої війська».

Він наголосив, що на Росію ніхто не нападав, і для завершення війни саме Кремль має вивести свої війська з території України. Салліван зазначив, що цей план не було обговорено з українською стороною – Пекін провів односторонню дипломатію із Москвою, але не з Києвом.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба зі свого боку зазначив, що Україна вивчає «мирний план», запропонований Китаєм, однак уже є щонайменше один елемент, з яким наша держава не може погодитися, – про «односторонні санкції».

Як повідомляв OBOZREVATEL, видання The Wall Street Journal писало, що Сі Цзіньпін наступного тижня планує відвідати Москву та провести переговори з російським диктатором Володимиром Путіним. Після цього, за даними журналістів, китайський лідер має намір поговорити з президентом України Володимиром Зеленським.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі Obozrevatel та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело

Новости Украины