У Чернівцях відновлюють дев’ять підземних смітників: чому вони не працювали

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Фото: Facebook/Ігор Крохмаль

У Чернівцях відновлюють роботу дев’яти підземних майданчиків для сміття. Їх встановили у попередніх роках, втім не використовували.

Про це у коментарі Суспільному розповів заступник міського голови Ігор Крохмаль.

Контейнери не запускали, бо не було ОСББ чи управлінської компанії, яка б їх обслуговувала.

"Ми пропонували деяким ОСББ та управлінським компаніям взяти ці майданчики на своє утримання, але це були б додаткові витрати для громадян, адже їх обслуговування внесли б у квартплату. Також потрібно було б утримувати інженера з безпеки праці та ремонтну бригаду", – каже Крохмаль.

Голова ОСББ Антоніна Ясінська розповіла Суспільному, що обслуговувати підземні смітники силами об'єднання – нереально, зокрема через відсутність потрібної техніки та фахівців. На території ОСББ "Будівельник-26" та "Будівельник-28" є два підземні контейнери

"Ми їх встановили через "Бюджет ініціатив" понад три роки тому й через це вдалось їх запустити, адже смітники на балансі міста. Однак щодо обслуговування, по-перше, земля, на якій розташований смітник, це не прибудинкова територія, вона не належить ОСББ. Також смітником зазвичай користуються декілька будинків, тому, хто саме має його обслуговувати та за які гроші – не зрозуміло", – розповідає Ясінська.

За словами Крохмаля, дев'ять підземних майданчиків утримуватиме комунальне підприємство "Спецкомунтранс". Обслуговування одного такого смітника коштуватиме бюджету орієнтовно три з половиною тисячі гривень на місяць.

Наразі комунальники перевіряють технічний стан смітників, говорить Крохмаль.

"Є проблеми з запчастинами. Механізм довго не працював і вийшов з ладу. Його потрібно відновити", – каже Крохмаль.

Відновити більшість смітників планують впродовж одного-двох тижнів.

Новости Украины