У дитсадку селища Нове на Кіровоградщині працює гуртожиток для переселенців

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Суспільне Кропивницький

У приміщенні дитячого садка у селищі Нове Кропивницької міської громади облаштували гуртожиток для переселенців. Дітей і половину працівників перевели в інший дитсадок. Нині в гуртожитку живуть 74 переселенці з Донецької, Луганської, Харківської й Херсонської областей. Заклад розрахований на 130 місць. Проживання в соціальному гуртожитку для переселенців безкоштовне.

Приймати переселенців почали з перших днів повномасштабного російського вторгнення, розповіла директорка міського соціального гуртожитку №2 Людмила Вознюк. Першими, 26 лютого, заїхали харків’яни. Відтоді у гуртожитку було три тисячі людей.

92-річна Тамара Сибірцева евакуювалась у Кропивницький з Бахмута Донецької області у жовтні: "Я з самого міста, з центру. Але його вже там немає. Я залишилась одна в будинку. Побачила, що вже немає жодного сенсу чекати".

Надія Комашко приїхала з Соледару Донецької області з донькою та її дітьми. Розповіла, як з онукою рятувалися від обстрілів російських військ: "Поряд вибухнуло два будинки. Я онуку схопила – і в підвал. Уже думала не виживемо. Почали летіти гради. Осколки і у підвал прилітали, і у дворі були. Потім я вже зрозуміла, що не можу. Мене трусило. Вона плакала. І ми поїхали".

Родина Лариси Чернишової приїхала із Сєвєродонецька Луганської області. Жінка розповіла, що виїжджали під обстрілами: "Я знаю, що Сєвєродонецьк перебуває під окупацією, там життя для мене неможливе. Моя й синова квартири були пошкоджені ще в той час. Зараз я, користуючись інтернетом, не знаходжу даних, що з моїм житлом".

Гуртожиток для переселенців облаштували в дитсадку.

На облаштування, утримання закладу, зарплату працівникам і харчування людей, які тут живуть, на цей рік виділили п’ять мільйонів 800 тисяч з міського бюджету. Про це розповіла начальниця управління освіти Кропивницької міськради Лариса Костенко.

Кухарка Наталія Костенко навела приклад обіду, який готує для переселенців у гуртожитку. "Рисовий суп, тушкована з м’ясом картопля, салат з капусти".

Суспільне Кропивницький

Що буде з дитсадком

Будівля залишається в системі освіти, сказала Лариса Костенко. Відновити роботу дитсадка планують після завершення війни: "Ми не передаємо будівлю у соціальний захист тільки тому, що сподіваємось, ця будівля працюватиме саме для навчання і виховання дітей. Все, що є у гуртожитку – майно управління освіти. Єдине, що було закуплено – ліжка. Також ми зараз робимо там пральню. Але пральня потім слугуватиме дітям".

Поки дитсадок працює як соціальний гуртожиток, дітей перевели в інший дитячий садок в селищі, розповіла директорка гуртожитку Людмила Вознюк. Сюди ходили 125 дітей: "Спочатку всі сприйняли це дуже тяжко, але потім ми зрозуміли, що можемо зберегти й заклад, і людей".

Новости Украины