У Хмельницькому відкрили благодійну виставку плакатів Нікіти Тітова

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Фото: Суспільне Хмельницький.

Вечір-зустріч із презентацією виставки плакатів харківського художника Нікіти Тітова відбувся у Хмельницькому обласному науково-методичному центрі культури і мистецтв. До цього його роботи побували на виставках у Києві, Львові, Тернополі та Харкові. Його відомий плакат — з кораблем-Кремлем, що тоне, й фразою про воєнний корабель. За словами художника, завітав до Хмельницького на запрошення друзів та підписників з соцмереж, організаторів заходу.

На створення плаката витрачає від кількох хвилин до години часу роботи на комп’ютері, розповідає харківський художник Нікіта Тітов. Бо, каже, вкрай важливо передати думку свіжою. Свій перший плакат, зі слів Нікіти Тітова, намалював під час подій Майдану в 2013 році.

"Я відчув, що хочу поділитися думками про те, що країна починає дуже сильно змінюватися, і саме цьому я присвятив першу роботу. А потім, починаючи з вторгнення Росії в Україну у 2014 році, я почав створювати плакати далі. І вони всі були присвячені тому, що я відчуваю. Це просто мої слова, але висловлені малюнком", — каже художник.

Найвідоміший плакат Нікіти Тітова, який став пророчим. Фото: Суспільне Хмельницький.

Після захоплення острова Зміїний Нікіта Тітов намалював плакат з червоним кораблем-Кремлем, який тоне в крові, та відомою фразою про "рускій корабель". Він став пророчим — за кілька днів після його появи українські військові затопили крейсер "Москва". Нікіта каже, на створення цього плакату його наштовхнув меседж підписниці з відповідним проханням.

"Вона мені написала: "Нікіта, я вас дуже прошу, намалюйте щось саме з фразою про "рускій корабель". Кожен плакат — це моя реакція, моя рефлексія, мої думки на те, що я чую, читаю, бачу. Це все – про події в Україні, І як правило, вони з’являються доволі швидко, миттєво", — розповідає Нікіта Тітов.

Нікіта Тітов на презентації благодійної виставки своїх плакатів у Хмельницькому. 07.12.2022 рік. Фото: Суспільне Хмельницький.

Лідер хмельницького гурту "STANZA" Андрій Журба, котрий прийшов на відкриття виставки, каже: вперше побачив малюнки Нікіти Тітова, коли ті почали ширитися у соцмережах, але не знав автора. Говорить, яку роботу хотів би придбати:

"Я вам чесно скажу, що більш за все мене вразив плакат "Маріуполь". Можливо, от Маріуполь хотів би купити для себе. Взагалі, тут кожен плакат береш — і це футболочний варіант", — каже Андрій Журба.

Усі плакати, виставлені у Хмельницькому, можна придбати за пожертву на підтримку ЗСУ. Фото: Суспільне Хмельницький.

Плакати з виставки можна придбати, а виручені кошти підуть на підтриму Збройних сил України, розповідає директорка Хмельницького науково-методичного центру культури і мистецтв, де відкрилася виставка, Майя Онищук.

"Настільки лаконічно і чітко подано, що, навіть не знаючи нашої мови української, дивлячись на будь-який з представлених плакатів, кожен зрозуміє, що хотів донести Нікіта. Для мене кожна робота – то є своя енергетика, то є думка, то є позиція", — говорить Майя Онищук.

За словами Майї Онищук, виставка у Хмельницькому діятиме до 13 грудня.

Новости Украины