У художньому музеї Херсона відшукали гобелен «Різдво», який вважали викраденим військовими РФ під час окупації

За інформацією: Суспільне Херсон.

Гобелен «Різдво» Ольги Бринцевої, 2018 року Фото: Херсонський художній музей/Facebook

Гобелен херсонської художниці Ольги Бринцевої "Різдво", який після незаконного вивезення російськими військовими колекції творів мистецтва вважали викраденим, залишився в музеї, повідомив Херсонський художній музей у Facebook.

Ольга Бринцева подарувала гобелен "Різдво" музею три роки тому, саме він став композиційним центром її персональної виставки "Життя прекрасне! Про любов, щастя та вічні цінності", яка експонувалася в художньому музеї у 2021 році.

Мародерство російських військових гобелен пережив тому, що був захований за решіткою у найвіддаленішої стінки фондосховища та був захищений чохлом, який злився з кольором стіни.

"Чи то "рятувальники творів мистецтва" його не помітили, чи то вирішили, що це велика картина, яку важко винести; чи то вважали за потрібне перш за все "евакуювати" твори відомих російських художників — хто зна. Але те, що коштовний дарунок Ольги Бринцевої залишився з нами, вважаємо за добрий знак і справжнє диво", — йдеться у повідомленні художнього музею.

Що відомо

  • 23 травня озброєні чоловіки в цивільному завітали до Херсонського художнього музею, які заявили про "інвентаризацію" колекції.
  • 19 липня близько 11 години військові РФ захопили Херсонський художній музей і призначили свою "директорку".
  • 1 листопада російські окупанти пограбували художній музей у Херсоні. 3 листопада поліція почала розслідувати справу, яку відкрили за фактом пограбування військовими РФ цінностей Херсонського художнього музею.
  • 7 листопада, на сторінці у Facebook Херсонського художнього музею, адміністрація виклала пост про те, що картини, викрадені з військовими РФ, "засвітилися" у Центральному музеї Тавриди у Сімферополі.
  • 22 листопада стало відомо, що російські військові при втечі повністю вкрали виставкову експозицію з Херсонського краєзнавчого музею, яку збирали понад сто років.
  • Росіяни вивезли з колекції майже всі картини Тетяни Яблонської, Івана Айвазовського, Августа фон Баєра, Михайла Врубеля. Забрали не лише живопис, а й усі скульптури Врубеля.
  • Вранці 30 листопада російські війська обстріляли херсонський художній музей імені Олексія Шовкуненка.

Новости Украины