У лісах Полтавщини від початку року сталося 11 пожеж

За інформацією: Суспільне Полтава.

Суспільне Полтава

Від початку року у лісах області виникло 11 лісових пожеж. Зокрема, у філії "Полтавське лісове господарство" у 2023-му сталося сім загорань у лісах, а до адміністративної відповідальності притягли шестеро людей. Про це Суспільному розповів головний лісничий філії Олександр Глушко.

На тракторі зі спеціальним обладнанням у лісі поблизу Полтави лісівники поновлюють мінералізовані смуги. Роблять це для того, аби запобігти поширенню загорань у лісах. Про це Суспільному розповів головний лісничий філії "Полтавське лісове господарство" Олександр Глушко.

"На сьогодні створено 360 кілометрів мінералізованих смуг, протяжністю п’ять тисяч кілометрів. Це в межах нашої філії. А наша філія – її загальна площа 90 тисяч гектарів", — каже головний лісничий філії "Полтавське лісове господарство" Олександр Глушко,

Загалом від початку року в лісах області сталося 11 пожеж.

Лісівники повторно заливають водою ділянку, де була пожежа. Суспільне Полтава

"Це останній у нас випадок лісової пожежі. Площа лісової пожежі 0,01 гектара. Ми її повторно залили водою, тому що хвоя має дуже багато живиці і дуже важко її локалізувати. Її локалізували, погасили, її вітер роздув. Приїхали оглянути повторно, пожежа починає диміти, знову тліти. Постійно після виникнення пожежі ми проводимо нагляд", — розповідає інженерка із захисту лісу філії "Полтавське лісове господарство" Наталія Руденко.

Нині в області триває пожежонебезпечний період. Це тому, що сприятливі погодні умови, каже Олександр Глушко. А найчастіше причиною виникнення пожеж у лісах стають люди.

Нині на Полтавщиніі пожежонебезпечний період. Суспільне Полтава

"Це необережне поводження з вогнем, паління в лісі, розведення багать, заїзд транспортних засобів, десь там іскра потрапила і займається. Тим більше, у найвищі класи пожежної небезпеки, лісова підстилка надзвичайно суха і мінімальне джерело займання, під дією вітру поширюється і далі це просто вже лісова пожежа. На сьогодні у нас в лісах філії «Полтавське лісове господарство» виникло сім лісових пожеж на загальній площі 2,9 гектара", — говорить головний лісничий філії "Полтавське лісове господарство" Олександр Глушко.

Порушників вимог пожежної безпеки в лісі карають за статтею 77 Кодексу України про адмінпорушення. Штраф накладають від понад 1,5 тисячі гривень до понад 15 тисяч. А за знищення чи пошкодження лісу – від 4,5 тисяч до понад 30 тисяч гривень.

Лісники набирають воду для гасіння лісових пожеж із найближчих водойм. Суспільне Полтава

"Ми проводимо роз’яснювальну роботу, якщо якісь порушують правила пожежної небезпеки, такі люди притягуються до адміністративної відповідальності. На сьогодні за шість місяців 2023 року шість протоколів про адмінправопорушення", — каже головний лісничий філії "Полтавське лісове господарство" Олександр Глушко.

Новости Украины