У «Шевченківському гаю» відкрили унікальну виставку вишитих строїв із приватної колекції, — ФОТО

У п’ятницю, 20 листопада, у музеї народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького у Львові відкрили нову унікальну виставку інтер’єрних тканин та народного строю з приватної колекції Олександра Опарія. Побачити експозицію можна у Великій виставковій залі «Шевченківського гаю» (вул. Чернеча Гора, 1 у Львові) від середи до неділі з 10:00 до 17:00.

Як передає 032.ua з посиланням на пресслужбу музею, у колекції Олександра Опарія — більше 400 вишитих сорочок, рушників, запасок, плахт, хусток, поясів, очіпків та інших елементів одягу з Полтавщини, Черкащини, Борщівщини, Покуття, Гуцульщини. Експозиція вражає оригінальними зразками весільних та буденних вишиванок, сорочок-оберегів та інших об’єктів.

За словами колекціонера, кожна майстриня намагалася створювати власні орнаменти, вкладала своє розуміння та почуття у кольори та мереживо, які мали оберігати її, чоловіка та дітей. Гості виставки можуть побачити і рушники з 19 століття, прикрашені українським мотивом «Дерева життя».

Довідково: Олександр Опарій народився в с. Перехрестівка Роменського району Сумської області у 1973 р. Навчався на кондитера, потім служив у армії. 2001 року закінчив Миргородський державний керамічний технікум ім. М.В. Гоголя, відділ художньої кераміки, 2008 року — Львівську національну академію мистецтв, кафедру художнього текстилю. Працює на кафедрі з 2008 року, викладач. У 2011 році закінчив навчання в аспірантурі Львівської національної академіїї мистецтв. Член Спілки народних майстрів Сумської області. Працює у сфері контактного фарбування тканин, медіум-принтів, ремізного ткацтва, писанкарства, надглазурного розпису порцеляни.

Читайте також: У Львові презентували репліку меча гетьмана Петра Сагайдачного, — ВІДЕО, ФОТО

Источник

Новости Украины