У Вінниці фахівці Муніципальної варти та Держпродспоживслужби на базарах шукали гриби

У Вінниці фахівці Муніципальної варти та Держпродспоживслужби на базарах шукали гриби

На виконання Комплексного плану щодо профілактичних заходів, спрямованих на недопущення виникнення отруєнь дикорослими грибами та захворювання на ботулізм, затвердженого міською комісією ТЕБ та НС, відповідно до протоколу №8 від 10.06.2022 року, фахівці Вінницького міського управління та представники КП «Муніципальна варта» 14 вересня здійснили моніторингові обстеження трьох агропродовольчих ринків міста Вінниця.

Про це повідомляє ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

«За результатами обстежень встановлено, що керівниками ринків вживаються заходи з недопущення реалізації дикорослих грибів та продуктів їх переробки без ветеринарно-санітарної експертизи, тому порушень не виявлено», — зазначено в повідомленні.

Також повідомляють, що в липні поточного року було проведено моніторингові обстеження 5 агропродовольчих ринків та встановлено 3 випадки реалізації дикорослих сушених та консервованих грибів фізичними особами на території ринку «Привокзальний». За результатами моніторингового обстеження, за власною ініціативою, вищезазначені громадяни зняли з реалізації 1,3 кг грибів (в т.ч. продукти їх переробки) на загальну суму 196 гривень.

За поточний період 2022 року на території Вінницької ОТГ не зареєстровано випадків отруєння грибами, але ситуація залишається напруженою, адже сезон грибів у розпалі.

Протягом 2021 року у Вінниці було зареєстровано 6 випадків отруєння дикорослими грибами, постраждало 6 осіб, летальних випадків не було.

На сьогоднішній день, за оперативною інформацією ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області зареєстровано 5 випадків отруєння грибами, які сталися на території області. Всі підозри пов’язані із вживанням консервованих дикорослих грибів, недотриманням технології приготування страв та збором грибів в лісах і лісосмугах.

Оскільки отруєння дикорослими грибами та захворювання на ботулізм щороку є актуальними у своєму прирості, керівникам агропродовольчих ринків запропоновано заборонити реалізацію дикорослих грибів та продуктів їх переробки, які не пройшли ветеринарно-санітарну експертизу; грибних, м’ясних, плодово-овочевих консервів; кулінарних виробів домашнього виробництва; в’яленої риби невідомого походження; продуктів без супровідної документації, яка б засвідчувала їх якість та безпеку.

З метою недопущення виникнення отруєнь дикорослими грибами, Вінницьке міське управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області попереджає:

  • гриби не слід вживати дітям, людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки або з хронічними захворюваннями інших внутрішніх органів;
  • ніколи не кладіть у кошик гриби, які не знаєте та остерігайтеся пластинчатих грибів;
  • під час посухи краще відмовитись від збору грибів взагалі, адже гриб втрачає воду і накопичує токсини;
  • не збирайте гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також ті, що ростуть поблизу дороги або на територіях із радіаційним забрудненням;
  • не вживайте сирих грибів;
  • відібрані гриби спочатку промийте, а потім відваріть декілька разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин;
  • краще відмовтеся від споживання дикорослих грибів, натомість споживайте печериці або гливи, куплені в магазині.

«Якщо ви або ваші близькі відчули підозрілі симптоми — викликайте швидку медичну допомогу!», — наголошують в Держпродспоживслужбі.

Джерело