Усик-футболіст, команда діаспори з іспанським збірником та страшний землетрус – з чого починається у 2023 році Зимовий кубок ТК Футбол

Усик-футболіст, команда діаспори з іспанським збірником та страшний землетрус – з чого починається у 2023 році Зимовий кубок ТК Футбол

Сьогодні у Туреччині, у самому футбольному регіоні міжсезоння Анталія – Белек, стартує другий розіграш Зимового кубка від ТК Футбол. У спеціальній статті Sport Arena – прев’ю турніру та розповідь про його історію та головні фішки.

Перший Winter Cup 2022 виграв боксер Усик

Напередодні початку повноформатної фази війни відбувся розіграш першого трофею. Winter Cup 2022 проводив тоді ще телеканал Футбол 1/2/3, спонсорами виступили могутні компанії, пов’язані з учасниками – DCH Ярославського та BGV Group Буткевича.

На турнірі зіграли чотири вітчизняні клуби – представники УПЛ Верес (Рівне) та Чорноморець (Одеса), представники Першої ліги – Металіст (Харків) та Полісся (Житомир). Щоб оцінити рівень турніру, зазначимо, що це був ще Металіст із Кучером та Красніковим, за який грали Сарапій, Пейшото, Касарес, Балулі, Ріаскос, Гарріс та інші зірки. У Григорчука у Чорноморці ще були Цитаїшвілі, Морозюк, Вандерсон, Пєтков, Пожег Ванцаш, Русин. У Вересі ще грали згодом вигідно продані Панасенко та Є.Пасич.

Усик-футболіст, команда діаспори з іспанським збірником та страшний землетрус – з чого починається у 2023 році Зимовий кубок ТК Футбол

Перший трофей виграло житомирське Полісся, випередивши Металіст (перемога 2:0 з голами Козака та Морозко). Серед переможців турніру під керівництвом Юрія Калитвинцева виявився і чемпіон світу з боксу Олександр Усик.

Зараз турнір набув титульного спонсора та міжнародного статусу

У 2023 році організатором турніру стала One Pitch Group – оператор багатомільйонних YouTube-каналів, що залишилися після закриття ТК Футбол 1/2/3. Її топ-менеджер, екс-керівник “футболів” Олександр Денисов, оголосив, що серед учасників Зимового кубка 2023 року буде закордонна команда.

Щоправда, Левадія з Естонії – не зовсім чужа для України. Засновник та президент клубу Віктор Левада – родом із Олександрійського району Кіровоградської області. За всіх часів у цьому клубі вистачало наших легіонерів і зараз під керівництвом колишнього захисника Валенсії та збірної Іспанії грає українець – одеський нападник Ілля Марковський.

Решта учасників – Ворскла (Полтава), Полісся (Житомир) та Чорноморець (Одеса). Таким чином, володар кубка Полісся намагатиметься відстояти свій трофей. До речі, титульним спонсором турніру став його давній партнер – BGV Group. Ресурсно-промислова компанія належить співзасновнику АТБ та власнику ФК Полісся Буткевичу.

Усик-футболіст, команда діаспори з іспанським збірником та страшний землетрус – з чого починається у 2023 році Зимовий кубок ТК Футбол

На кого, окрім олімпійського чемпіона з боксу, дивитись зараз на турнірі

Так, Олександр Усик підтвердив участь у Зимовому кубку у складі Полісся. Великий боксер готовий підмінити найзабивнішого центрфорварда житомирян – колишнього нападника Шахтаря, Зорі та збірної України Пилипа Будківського. До речі, він лідер гонки бомбардирів Першої ліги з 10 голами.

Полісся – не лише лідер Першої ліги, а й найдорожчий його учасник. Зараз гравці житомирського клубу оцінюються в €4.87 млн євро, тоді як найближчий за вартістю колектив – Карпати (Львів) – оцінюються в €3.79 млн. Полісся за загальною вартістю гравців не загубилося б і в УПЛ – було б точно дорожче за Минай та Львів, цілком могло б рівнятися з Вересом, Інгульцем і, можливо, Кривбасом.

Лідери команди – колишній воротар ФК Маріуполь та юнацького складу Шахтаря Кудрик, опорник Огіря, який найкращі роки провів в Олімпіці та Десні, а також 38-річний екс-захисник Десни та Олександрії Гітченко. Головного тренера команди Юрія Калитвинцева за потужний сезон у Першій лізі (лідер без поразок) визнано Тренером року Всеукраїнським об’єднанням тренерів з футболу.

Усик-футболіст, команда діаспори з іспанським збірником та страшний землетрус – з чого починається у 2023 році Зимовий кубок ТК Футбол

Представник УПЛ Ворскла привезла на турнір усіх найзірковіших гравців, включаючи воротаря Різника, півзахисника Юрченка та нападника Степанюка. Головна фішка Віктора Скрипника – новачок-бразилець Рікардо Лопес із японського ДЖЕФ Юнайтед. Незрозуміло, на що здатний ветеран зараз, але у найкращі роки хлопець розривав азіатські турніри.

Верес приїхав без проданого до Дніпра-1 Євгена Пасича, втім, із новачками. Два з них – захисник Березянський та півзахисник Тишинінов із нижчих ліг – запрошені за підсумками «народного відбору», тобто перегляду всіх охочих. Також Юрій Вірт представить уже підписаних дебютантів: захисник Балан пройшов школу Динамо, Дніпра та Чорноморця, з Інгульцем виходив у фінал Кубка України, останнім часом грав у Чехії, захисника Хондака запрошено з аутсайдера Першої ліги Гірника-Спорт, а колись головний талант Дніпра Блізніченко прибув після Інгульця, де не грав жодної важливої ролі у складі.

А що ж Левадія? Очолює команду колишній захисник Валенсії та збірної Іспанії Курро Торрес – учасник ЧС-2002. Левадію з Україною пов’язують численні кадрові перетину. Нещодавно тут в оренді з Кривбасу грали Щедрий і Хобленко. Тепер у Кривбасі в оренді африканський захисник Іван Дібанго, який недовго пробув у Левадії після Білорусі. Півзахисник збірної Естонії Богдан Ващук, який колись пробував сили у Ворсклі, також залишив Левадію – на початку року підписався з ірландським Слайго Роверс.

У складі команди немає українців, крім Іллі Марковського, який зазнав травми. Нападник раніше пограв за низку клубів Греції, Кіпру, Словенії та Ізраїлю. Багато років належав ПАОКу, але за основний склад так і не зіграв (у юнацькому – 11 матчів, 8 голів). Також основним гравцем команди Левади і Торреса є 23-річний малійський захисник Бурама Фомба, який рік тому намагався пробитися в основу ФК Олександрія.

Ярослав Смілянський

Джерело

Новости Украины