«Загинули, виконуючи бойове завдання, і лишилися без статусу»: річниця загибелі чотирьох добровольців під Сумами

За інформацією: Суспільне Суми.

Прощання з Романом Кукленком та Євгеном Степаненком. Суми, 9 березня 2022. Фото: Суспідьне Суми

Під час російського вторгнення, у березні 2022 року, компанія сумських хлопців об’єдналася в загін аеророзвідників, щоб передавати координати ворожих колон ЗСУ. Під час чергового виїзду, 7 березня, сумчани натрапили на групу російських спецпризначенців. Зав’язався бій, в якому четверо сумських розвідників загинуло. Вони і досі вважаються цивільними, хоча поховані як військові. У річницю їх загибелі розповідаємо їхні історії.

Георгій Цедік у лютому 2022 року запропонував товаришам проводити аеророзвідку для виявлення російської бронетехніки і передачі координат ЗСУ. На фірмі, де він працював, хлопець узяв квадрокоптер, розповідає батько загиблого розвідника Михайло Цедік.

"Квадрокоптер летить високо, далеко, довго, точку GPS видає на карту. Те, що він мені розповідав, по їхнім даним навіть були нанесені удари результативні", — згадує він.

Алея Героїв на центральному кладовищі у Сумах. Могила Георгія Цедіка. 15.04.2022. Фото: Ігор Стрельцов/ Суспільне Суми

Повертаючись із завдання на трьох цивільних авто, хлопці на трасі біля села Нижня Сироватка зустрілися з групою російських спецпризначенців. Окупанти одразу відкрили вогонь по цивільних автівках, в яких були розвідники.

Алея Героїв на центральному кладовищі у Сумах. Могила Євгена Степаненка. 15.04.2022. Фото: Ігор Стрельцов/ Суспільне Суми

Перший автомобіль був "Тайфун-ВДВ", її ідентифікували через кілька днів, розповідає командир групи Артур Назаров.

"Друга машина була велика, броньована "Тайфун" для особового складу і третя машина — це був тентований "Урал". Як ми вже зрозуміли потім, на цих автівках виїжджають не звичайні солдати, не якісь прості військові, а саме — спецпризначенці", — розповів він.

Фото: Суспільне Суми

Не зупиняючись, росіяни протаранили своїм броньовиком одну з машин сумчан — "Тойоту", і помчали далі.

Алея Героїв на центральному кладовищі у Сумах. Могила Романа Кукленка. 15.04.2022. Фото: Ігор Стрельцов/ Суспільне Суми

"Третій був тентований "Урал", саме по якому найбільше вдалося нанести ударів ворогу, оскільки він не має такої броні, а ми знаходилися в укритті, тому там противник поніс найбільші втрати", — розповів один з розвідників, Едуард Капорін.

Білборд у Сумах. Квітень 2022 р. Фото: Ігор Стрельцов /Суспільне Суми

В тому бою загинуло двоє сумчан, іще двох поранених товариші доправили до лікарні, де вони померли. Але жодного з них досі не визнали військовослужбовцями.

Алея Героїв на центральному кладовищі у Сумах. Могила Олександра Бєлявського. 15.04.2022. Фото: Ігор Стрельцов/ Суспільне Суми

"Вийшло так, що нам кажуть: хлопців подали у списки командир їх, але чомусь їх не включили в ці списки. Хлопці загинули, виконуючи бойове завдання і лишилися без статусу, без нічого. Намагаємось зараз відновити справедливість", — розповіла Суспільному мати загиблого Олександра Бєлявського, Юлія Ільїчова.

Що відомо

  • 23 лютого 2023 року Сумська міська рада посмертно присвоїла звання "Почесний громадядянин м. Суми" Георгію Цедіку, Євгенію Степаненку, Роману Кукленку та Олександру Бєлявському.
  • У Сумах триває благодійна виставка на підтримку родин загиблих добровольців.
  • Активність сумських партизанів з перших днів вторгнення уповільнила рух ворожих колон і допомогла вистояти Києву та Харкову.

Новости Украины