«Зелена карта». На що звернути увагу при покупці?

Всі громадяни України, які мають намір вирушити у подорож за межі держави на автомобілі, повинні придбати страховий поліс «Зелена карта». Вказана система передбачає страхування ризиків власників авто та інших транспортних засобів на основі єдиних та дієвих умов страхування. Україна приєдналася до міжнародної програми в 1997 році.

На яких принципах діє програма страхування «зелена карта»

Система запроваджена у державах, де автовласники здійснюють обов’язкове страхування і передбачає, що іноземний власник автомобіля обов’язково компенсує потерпілим особам заподіяну шкоду у випадку вчинення ним дорожньо-транспортної пригоди. Оформити поліс «Зелена карта» не складно, в усіх державах – учасниках програми він має єдиний зразок.

Відшкодування заподіяної шкоди проводиться у відповідно до норм законодавства про обов’язкове страхування цивільної відповідальності тієї країни, на території якої сталася страхова подія.

Від яких збитків і кого захищає «зелена карта»

«Зелена карта» захищає власника страхового поліса – власника автомобіля та одночасно жителів і їхнє майно держави, в якій перебуває власник автомобіля. Наявність поліса гарантує відшкодування збитків, спричинених застрахованим громадянином іншим особам, а саме:

  • страхова компанія відшкодує витрати на ремонт пошкодженого авто
  • в рахунок страхового полісу буде проведено відшкодування витрат на відновлення здоров’я третьої особи, якщо вона потерпіла внаслідок дорожньо-транспортної пригоди за участю застрахованого автомобіля
  • третя особа отримає належну компенсацію за пошкоджене або втрачене майно, якщо така подія спричинена застрахованою особою.

Умови програми дозволяють застрахувати не тільки легкові автомобілі, але й інші транспортні засоби, на яких їхній власник вирушає за кордон, що дозволить у випадку настання страхової події зменшити розмір збитків безпосередньо для власника авто та розділити ступінь відповідальності разом з страховою компанією.

«Зелена карта» діє на принципах партнерства держав – учасниць програми і її виконання гарантується на загальнодержавному рівні. Вартість страхового полісу «зелена карта» визначається моторно-транспортним страховим бюро (МТСБ) України, відповідно продавати поліс «зелена карта» можуть тільки страхові компанії, які є офіційними партнерами страхового бюро.

На ціну «страховки» впливає вид (модель) транспортного засобу, держава, в яку планується подорож та кількість днів перебування за кордоном. Мінімальний термін міжнародного полісу «зелена карта» складає 15 днів, а максимальний не може перевищувати одного року.

В Інтернеті доступні он-лайн калькулятори розрахунку вартості страхового полісу «зелена карта», де користувачу необхідно ввести вид транспортного засобу (їх п’ять), країну перебування та кількість днів поїздки і вже за декілька секунд буде відповідний результат із зазначенням кількох страхових компаній. Щасливої подорожі!

Новости Украины